Najnovije vesti

SUBOTICA POSTAJE IT CENTAR: Stvorićemo uslove da bude idealan grad za studente
Foto: Kurir/N.H. 

T Subotica 2030

SUBOTICA POSTAJE IT CENTAR: Stvorićemo uslove da bude idealan grad za studente

Srbija

Za deset godina Subotica bi trebalo da postane nacionalni, pa i regionalni IT centar, za privredne i investicione projekte, koji će stvoriti uslove da bude idealan grad za studente, za njihovu profesionalnu budućnost i život, rečeno je danas na skupu stručnjaka informacionih tehnologija u Infostudu u Subotici.

"Više subotičkih IT kompanija su zajedno sa subotičkim obrazovnim ustanovama, osnovale projekat 'T Subotica 2030' a već sada je u ovoj oblasti grad na severu Bačke, na petom mestu u toj oblasti. Nekoliko subotičkih kompanija latilo se inicijative, da udruženo rade na jačanju IT privrede, da pozicioniraju Suboticu među najveće gradove Srbije i regiona, u toj oblasti".

"Stručnjaci informacione tehnologije planiraju razvoj Subotice kao IT kongresni centar u regionu. Komparativne prednosti Subotice su što ima potrebne obrazovne profile, IT klaster, koji okuplja 20 kompanija, preko 1.000 zaposlenih, 500 visko kvalifikovanih kadrova sa primanjima preko 1.000 evra, a veoma su cenjene i usluge frilensera, koji rade sa većim ino kompanijama”, rečeno je na današnjem skupu.

Subotica, IT
foto: Kurir/N.H.

U gradu ima 50 odeljenja tehničkog obrazovanja, Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola, s obrazovnim profilima – poslovna informatika, digitalni marketing i napredna analitika, a firme imaju iste interese, da školuju kadrove za IT kompanije, da im uslovima omoguće da ostanu u Srbiji.

Direktor švedske kompanije "Auxality", Džordž Salfet, domaćinski ističe da je dugoročni plan šansa za IT stručnjake, da će Subotica biti atraktivna za rad i život, kada postane IT centar.

"Tu je budućnost mladih, a radio sam u velikim kompanijama Kine i u svetu. Sada ovde nameravamo da okupimo IT stručnjake, da razvijemo plan da ovde rade i žive".

Branimir Gajić, osnivač subotičke kompanije "Infostud", poručio je da je cilj da mladi dobiju odlične uslove studiranja, prakse, rada i života u Subotici.

"IT privreda je u fokusu razvoja u svetu, ali i u Srbiji i Subotici. Sada i manji centri mogu odlično da se pozicioniraju, jer IT tehnologija je temelj da se stvori kvalitetan biznis i u manjim sredinama, što je potvrđeno u Hajderbergu u Nemačkoj, Lund u Švedskoj i drugim evropskim gradovima".

Subotica, IT
foto: Kurir/N.H.

Pozitivnih trendova je sve više, slabljenjem korone, koja je čak ubrzala razvoj IT sektora i veću tražnju usluga.

Najavljeni su ugovori o stipendiranju tri studenta Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole. Mladen Prijić iz "Concord softa" ocenjuje, da su subotičke IT firme konkurentne, a najavljuje "Big ticket" programom velike investicije i za Suboticu i bolje plate stručnjacima.

Komparativni podaci pokazuju, da Subotica može da prati Maribor i Kečkemet i druge gradove u regionu, u IT sektoru.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track