DIREKTORKA ZC VRANJE: Stvaranje jakog imunološkog bedema je naš zadatak
Foto: T.S.

Mladi su kategorija stanovništva sa najviše kontakata

DIREKTORKA ZC VRANJE: Stvaranje jakog imunološkog bedema je naš zadatak

Srbija -

VRANJE - Dr Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje, pozvala je sve mlade uzrasta 16-17 godina da se vakcinišu, zato što se na taj način zaustavlja transmisija virusa.

Mladi su kategorija stanovništva sa najviše kontakata i iz tog razloga oni su mogući prenosioci virusa.

Ona je gostujući na lokalnoj televiziji u utorak istakla da je zahvaljujući, pre svega uspešnoj masovnoj imunizaciji stanovništva, mnogo bolja situacija i u Zdravstvenom centru Vranje.

Vranje, direktorka
foto: T.S.

"Zdravstveni centar Vranje je oformio sve potrebne ekipe, kada su mladi ljudi u pitanju i na raspolaganju smo im za sve nedoumice, ukoliko ih imaju u vezi sa vakcinacijom protiv Kovida 19.

Moram da naglasim da je zahvaljujući, pre svega uspešnoj masovnoj imunizaciji stanovništva, mnogo bolja situacija i u Zdravstvenom centru Vranje, možemo da makar i na trenutak predahnemo. U Kovid ambulanti je do 40 pregleda na dnevnom nivou. Juče smo imali samo dva pacijenta pozitivna na korona virus. Beležimo i pad hospitalizovanih pacijenata i ako se trend opadanja novozaraženih nastavi Infektivno i Grudno odeljenje ostaju jedina kovid bolnica i jesu prijemna bolnica sa 35 postelja i u Kovid sistemu su.

Vranje, direktorka
foto: T.S.

Želim da istaknem podatak da niti jedan pacijent od svih koji su trenutno hospitalizovani usled zaražavanja korona virusom, nije vakcinisan, što direktno upućuje na to da je vakcinacija definitivno najjače oružje u borbi protiv Kovida 19", naglasila je dr Ljiljana Antić. Ona je iznela podatke o broju vakcinisanih prvom i drugom dozom.

Broj vakcinisanih građana Republike Srbije prvom dozom vakcine (Fajzer, Astra Zeneka, kineska i ruska vakcina) u Vranju je 23.064, broj vakcinisanih prvom i drugom dozom vakcine (Fajzer, Astra Zeneka, kineska i ruska vakcina) je 18.869, broj vakcinisanih građana Republike Severne Makedonije je 949 a ukupan broj datih doza iznosi 42.882.

Vranje, direktorka
foto: T.S.

"Mi smo u službi medicine rada omogućili dodatne specijalističke preglede za sve naše građane koji iz određenih razloga strahuju od vakcinacije, kao i vakcinalni punkt i taj deo našeg ogromnog sistema za vakcinaciju gde spada glavni vakcinalni punkt u Sportskoj hali, svi punktovi sa mobilnim ekipama u seoskim sredinama i kolektivima na teritoriji Grada Vranja funkcioniše besprekorno, bez problema.

Vranje, direktorka
foto: T.S.

Moram da istaknem da je epidemiološka situacija nesigurna i da u Zdravstvenom centru Vranje nema opšutanja. Pored vraćanja u nonkovid sistem i dalje su na snazi sve aktuelne epidemiološke mere. Moramo da budemo spremni u slučaju eventualne fluktuacije virusa i deo Zdravstvenog centra Vranje mora ostati u pripravnosti tako da je plan da pored infektivnog i grudnog odeljenja koji će ostati u tom režimu rada kao prijemna bolnica, da se zgrada stare Hirurgije sa kapacitetom od 80 postelja sačuva za eventualne kovid pacijente." - rekla je dr Ljiljana Antić i još jednom apelovala i pozvala građane da se vakcinišu:

"Dileme nema. Vakcina je naš jedini put za stvaranje jakog imunološkog bedema koji će nas zaštititi od Kovida 19, zato vakcinišite se!".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track