U SUBOTICI OBELEŽEN DAN MLADOSTI: Jugonostalgičari nose štafetu u Beograd, KAO NEKAD (FOTO)
Foto: Kurir/N. H. 

U MINI JUGI

U SUBOTICI OBELEŽEN DAN MLADOSTI: Jugonostalgičari nose štafetu u Beograd, KAO NEKAD (FOTO)

Srbija -

Jugonostalgičari na severu Bačke u poznatoj Mini Jugi obeležili su danas Dan mladosti. Subotica je jedan od nekoliko gradova u Srbiji, u kojima se nostalgično obeležava proslava Dana mladosti, koju je nekad slavilo šest republika bivše Jugoslavije.

Delegacija koja održava tradiciju i neguje simbole SFRJ, položila je cveće pored biste Josipa Broza Tita, u Mini Jugoslaviji, na nekadašnjem imanju Blaška Gabrića, koji se nakon decenijskog boravka u Kanadi, vratio u Srbiju i ne odustaje od negovanja jugoslovenske tradicije i vrednosti tog vremena.

Subotica, Dan mladosti
foto: Kurir/N. H.

Bistu je izvajao subotički vajar Mačković, a delegacija se nakon polaganja venca Titu, uputila u Beograd, gde će položiti venac u Kući cveća i odati počast predsedniku bivše države, Josipu Brozu.

Zanimljivo je da će se na prostoru Mini Jugoslavije, za dva meseca održati skup, koji organizuje Udruženje građana svih republika bivše Jugoslavije, koje ima 10.000 članova.

Subotica, Dan mladosti
foto: Kurir/N. H.

Predsednik tog Udruženja Jožef Ajzel, najavio je da će na leto biti organizovan i kamp antifašizma i ekologije za mlade, s ciljem da mlađi naraštaji uvaže prave vrednosti, usvoje i rade na njihovom očuvanju.

"Biti Jugosloven je bilo neverovatno lepo, jer smo gotovo svi imali posao, zdravstveno, besplatno obrazovanje, mogli smo svakog leta na more, a sad je za radnike to malo teže", rekao je Ajzel.

Subotica, Dan mladosti
foto: Kurir/N. H.

Dan mladosti slavljen je u SFRJ od 1945. do 1987. Štafetu mladosti nosili su najbolji omladinci iz grada u grad kroz Jugoslaviju i 25. maja na veličanstvenom sletu najboljih đaka i sportista, predavali je Titu, na stadionu JNA u Beogradu.

Predsednik Mini Juge, Goran Gabrić, poručio je da je Tito je za Jugoslaviju, za njene narode i narodnosti uradio mnogo, od infrastrukture, fabrika, stanova i naselja koja su izgrađena.„Ravnopravnost u društvu je bila cenjena,a 40 godina kasnije, nisu zaboravljene te vrednosti”.

Subotica, Dan mladosti
foto: Kurir/N. H.

Subotičani i ove godine nose štafetu u Kuću cveća, rekao je danas Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije.

"Šta god danas pričali, današnje vreme ne može da se meri sa tadašnjim vrednostima, jer je samo fabrika Sever imala 6.500 radnika. Srušene su fabrike, otuđene, radnik ne može biti vlasnik kapitala, jer ne učestvuje u profitu. Zdravstvo i školstvo se plaćalo od zajedničkog profita, a danas nema te prakse", rekao je Blaško Gabrić.

Mikloš Nađ Olajoš, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije, poručio je da se "Dan mladosti obeležava danas zbog omladine i građana Subotice i Srbije, jer su vrednosti Jugoslavije moguće i danas i sutra, i na njihovoj izgradnji mora raditi društvo, a zbog profita i investicija su zanemarivana radnička prava, pri čemu Srbija može da bude bolja zemlja, poštovanjem radnika i stvaranjem tih vrednosti".

Kurir.rs/N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track