MUKA ŽIVA: Meštani zaseoka kod Bačke Topole tri godine bez struje
Foto: Shutterstock

Nevolje

MUKA ŽIVA: Meštani zaseoka kod Bačke Topole tri godine bez struje

Srbija -

Zbog nerešenih imovinskih odnosa, ali i maratonske izgradnje elektromreže, domaćinstva naselja Uprava pobeda više nemaju struju nego što je imaju

Neko bi zaveo pod crni humor da u zemlji koja je iznedrila Nikolu Teslu, u 21. veku, građani godinama čekaju da imaju normalno snabdevanje strujom. Upravo kroz to prolaze stanovnici naselja Uprava pobeda, dela mesne zajednice (zaseoka) Krivaja, koja pripada opštini Bačka Topola. Pošto je javno preduzeće koje je bilo zaduženo za isporuku struje ovom delu prestalo s radom, Elektroprivreda Srbije je ušla u proces preuzimanja mreže i trafostanice.

U jednom trenutku je odlučeno da se napravi kompletna nova mreža, ali taj proces, evo, traje tri godine u kontinuitetu. I dok stanovnici Uprave pobede ne dobiju novu mrežu i trafostanicu, staru, preko koje se još uvek snabdevaju strujom, nadležno odeljenje Elektrodistribucije Vojvodine ne želi da servisira. Kažu, to više nije njihova nadležnost. Izlaske na teren odbija i EPS jer, kažu, oni sa starom mrežom nemaju nikave veze. Za to vreme, prema rečima Velibora Rađenovića (30) iz ovog naselja, narod u kući nema ili jednu ili drugu fazu, a muku muče i s bunarom koji se napaja s tih vodova, pa ostaju i bez vode.

Istorijat problema

- Poljoprivredno preduzeće „Krivaja d.o.o.“ iz Krivaje nekad je u svom sklopu imalo i radničko naselje, farme, sve je bilo vezano za njihovu električnu mrežu, pa je firma isporučivala struju i naselju Uprava pobeda. Međutim, kada je ovo preduzeće privatizovano, pre tri godine, sadašnjeg vlasnika nije zanimala isporuka struje zbog nagomilanih dugova, pa su pokrenuti pregovori sa EPS o preuzimanju kompletne mreže i trafoa. Vlasnik ove firme se odrekao tog trafoa u korist države, nepoznatim putem je izdvojio tu parcelu iz svoje imovine gde je trafo, pa sad EPS ima problem s papirologijom vezano za izgradnju novog na tom mestu - kaže Rađenović za Kurir i dodaje:

- Ta linija je dotrajala, zbog čega su iz EPS odlučili da naprave kompletnu novu mrežu i trafo. To traje godinama i dok čekamo da se završi, svi odbijaju da servisiraju staru. Kad zovemo odeljenje u Elektrodistribuciji Vojvodine, oni nam kažu da nemaju ništa s tim, jer je EPS preuzeo da pravi novu mrežu. Kad zovemo EPS, oni kažu da nemaju ništa sa starom mrežom. Nekad čak kad zovemo da dođu da nam srede kvar, oni kažu: „Može, ali prvo zovi našeg šefa, pa ako on izda odobrenje, onda može.“ I onda mi zovemo redom ljude i molimo da dođu i urade svoj posao.

Zaselak u mraku

Za to vreme, kvarovi na dotrajaloj elektromreži, poput pucanja osigurača na samim banderama, što dovodi do toga da stanovnici budu bez jedne ili dve faze, stalni su.

- Život nam je otežan. Ne mogu da rade svi kućni aparati, često nemamo jednu ili drugu fazu. Pomoću tih vodova se napaja i bunar u tom delu naselja, pa stanovnici nemaju ni vode. Nemamo ni uličnu rasvetu, tumaramo po mraku. Ljudi se boje, jer ovom rutom prolaze i migranti, ništa nije osvetljeno - kaže Rađenović.

Velibor Rađenović
foto: Privatna arhiva

Elektrodistribucija Srbije

Biće uskoro nova trafostanica

l Iz Elektrodistribucije Srbije, koja je nedavno odvojena od EPS, kažu da se puštanje u pogon nove trafostanice očekuje polovinom jula.

- Ističemo da Elektrodistribucija Srbije nije vlasnik pomenute mreže u MZ Krivaja, odnosno pomenuta mreža je u privatnom vlasništvu. Prema dostupnim informacijama, ključna otežavajuća okolnost koja je uticala na trenutno stanje mreže u MZ Krivaja su nerešeni imovinsko-pravni odnosi nastali nakon privatizacije PD „Krivaja“ - pojašnjavaju u ovom JP i dodaju:

- I pored toga, u želji da stanovnicima MZ Krivaja obezbedi bolje i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom, Elektrodistribucija Srbije je izdvojila znatna sredstva i počela izgradnju nove trafostanice, čije se puštanje u pogon očekuje polovinom jula, sa čime su upoznati i žitelji MZ Krivaja.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track