LOZNICA PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Za dva para po 350.000 dinara
Foto: Kurir/T.Ilić

potvrđeno u gradskoj upravi

LOZNICA PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Za dva para po 350.000 dinara

Srbija -

Za dva para koja su se javila za dodelu naknade troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) na današnjoj sednici nadležne stručne komisije odobren je maksimalan iznos od po 350.000 dinara, potvrđeno je u gradskoj upravi.

Mada je javni poziv objavljen 12. aprila ovo su prve prijave i prvo zasedanje komisije iako je interesovanje veliko. Lokalna samouprava je za VTO u gradskoj kasi planirala šest miliona dinara, milion više nego 2020. godine, a za sporije pristizanje prijava kriva je epidemijska situacija. U gradskom Odeljenju za društvene delatnosti objašnjavaju da je razlog to što na nekim klinikama očekuju da su parovi primili vakcinu protiv kovida, kao i da su od dobijanja druge doze prošla dva meseca pa je potrebno pre predaje dokumentacije i to obaviti.

Sve to je uticalo na parove da čekaju sa podnošenjem prijava, a bilo je primera da su neki koji su prošlog leta, na prvom takvom pozivu dobili novac za VTO, tek nedavno uspeli da odu na željenu kliniku u inostranstvu jer su mnoge zemlje bile ‘’zaključane’’.

- Na naknadu troškova VTO imaju pravo parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za VTO preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada posle rođenja prvog deteta nema prirodnim putem druge trudnoće. Parovi imaju pravo da konkurišu preko RFZO za sekundarni sterilitet i kod njega imaju dva pokušaja, ali se pošto ga iskoriste mogu obratiti gradskoj upravi. Korona je usporila ovogodišnje javljanje parova, ali ćemo se prilagoditi situaciji i podržati one koji nastoje da se ostvare kao roditelji – kažu u Odeljenju za društvene delatnosti.

Prošle godine je četrnaest parova dobilo maksimalan iznos naknade troškova za VTO, ali nekima nije bila potrebna kompletna procedura pa su deo novca vratili. Realna je mogućnost da se i ove to ponovi u nekim slučajevima pa da više od sedamnaest parova, koliko može primiti po maksimalnih 350.000 dinara, ima priliku da dobije bebu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja