TANASKOVIĆ DOBITNIK BELOVODSKE ROZETE: Poznati stručnjak u probranom društvu stvaraoca
Foto: Printscreen Youtube/Happy TV

odluka

TANASKOVIĆ DOBITNIK BELOVODSKE ROZETE: Poznati stručnjak u probranom društvu stvaraoca

Srbija -

Na sednici Saveta 45. Belovodske rozete izabran je dobitnik te prestižne nagrade.

Ovogodišnji slavodobitnik je doktor Darko Tanasković, srpski islamolog, filolog orijentalista, univerzitetski profesor, književnik, književni prevodilac, diplomata SR Jugoslavije i ambasador Srbije pri Unesko. Predavao je na mnogim univerzitetima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a objavio je i više od 600 naučnih i stručnih radova.

Belovodska rozeta dodeljuje se uglednim stvaraocima iz oblasti kulture i umetnosti za izuzetan doprinos na nacionalnom nivou.

Prvi dobitnik Belovodske rozete bila je Desanka Maksimović, zatim su nagradu dobili Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke, Milorad Pavić, Dušan Kovačević i drugi najveći srpski i svetski umetnici i drugi kulturni stvaraoci

Osim odluke o laureatu usvojen je Plan i Program ovogodišnje manifestacije, čiji je pokrovitelj Grad Kruševac, a organizatori kruševački Kulturni centar i MZ Bela Voda.

Direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević najavila je ovogodišnji program.

- Od 12. do 18. jula biće održana 25. vajarska kolonija "Belovodski peščar" i 10. mozaičarska kolonija "Mladen Srbinović". U petak 16. jula nastupiće KUD "Ratko Jovanović" iz Bele Vode sa gostima. Centralne večeri, 17. jula, biće uručena nagrada Belovodska rozeta dobitniku dr Darku Tanaskoviću. Završne večeri, 18. jula, nastupiće gostujući ansambl narodnih igara i pesama "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice - rekla je Kaplarevićka.

Inače, Belovodska rozeta je simbol svih srpskih svetinja, crkvi i manastira. Izrađena je od belovodskog peščara, ustanovljena kao nagrada 1988. godine, a umetnička dela nastala tokom manifestacije čuvaju se u MZ Bela Voda.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track