ČUDNA MODA UDARILA NA ZLATIBOR: Stranci maste brk komplet lepinjom i kajmakom, a domaći naručuju bifteke, paste i pice?! (FOTO)
Foto: RINA

VIDELA ŽABA...

ČUDNA MODA UDARILA NA ZLATIBOR: Stranci maste brk komplet lepinjom i kajmakom, a domaći naručuju bifteke, paste i pice?! (FOTO)

Srbija -

ČAJETINA - Da je Zlatibor jedna od najposećenijih srpskih planina i omiljeno mesto za odmor kako domaćih, tako i stranih gostiju potvrđuje i veliki broj ostvarenih noćenja tokom korona godine, gde je najveći udarac pretrpeo upravo turisstički sektor. Prirodno prostranstvo, atraktivni sadržaji, ali i domaći specijaliteti osnovni su faktori koji privlače goste upravo na Zlatibor.

„Oni koji prvi put dolaze, žele da probaju apsolutno sve. Predjelo je obavezno i podrazumeva sir, kajmak,pršutu i to je izbor za doručak uz neizostavnu komplet lepinju kojom su stranci zaista najviše oduševljeni.

Šta obavezno sadrži zlatiborska komplet lepinja, jedan sastojak je tajan

Zlatiborska komplet lepinja obavezno sadrži kajmak, jaja i pretop poznatiji kao moča koja se ispušta prilikom pečenja jagnjeta ili praseta. Obično se služi uz kiselo mleko, a dodaje je se jos jedan sastojak koji je tajna pa će ostati tajna. Naša domaća kuhinja ima dosta kuvanih jela , dok je internacionalna bazirana na paste, rižota i pice. Naša hrana i drvoseču drži sitim ceo dan, dok je internacionalna dosta laganija “, kaže za RINU kuvar Nikola Urošević.

komplet lepinja
foto: RINA

Tradicionalna srpska jela se spremaju od namirnica isključivo proizvedenih sa ovog podneblja. Sir, kajmak i svi suvomesnati proizvodi koji su kvalitetom prepoznatljivi kao zlatiborski, kompletno povrće i voće, kao i sve vrste mesa. Ono što iznenađuje,jeste izbor hrane za koju se opredeljuju gosti.

komplet lepinja
foto: RINA

„Verovali ili ne, za tradicionalnu domaću hranu najčešće se opredeljuju stranci. Oni žele da probaju zlatiborski sir, kajmak, pečenje, jagnjetinu ispod sača, pršutu i ćevape. Oduševljeni su projom kao i zlatiborskom zapečenom lepinjom. Kada je reč o domaćim gostima, oni se odlučuju za bifteke, paste i pice“ dodaje Katarina Savin, menadžer restorana na Zlatiboru.

komplet lepinja
foto: RINA

Zvezda vodilja u poslovanju ugostiteljskih objekata na Zlatiboru svakako je gastronomska ponuda, kao i spoj tradionalne srpske hrane i internacionalne kuhinje.

komplet lepinja
foto: RINA

„ Ne možete samo enterijerom privući goste. Iako je uređen u futurističkom stilu, ambijent koji pružamo omogućava svakom gostu udobnost, a hranom da se osećaju kao da su kod svoje kuće. Želeli smo da spojimo naizgled nespojivo, tradicionalnu srpsku hranu sa internacionalnom kuhinjom i verujete da smo i sami iznenađeni činjenicom da je to dobitna kombinacija“, kaže Željko Perendić, vlasnik restorana na Zlatiboru.

komplet lepinja
foto: RINA

Perendić dodaje da usled kovid situacije, godina za nama bila teška za sve ugostitelje , ali se nada da će ova letnja sezona doneti bolje dane za sve koji se bave ovom delatnošću.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track