DANAS U LOZNICI OBELEŽEN DAN BORCA: Položen venac i na spomenik s kog je bista ukradena pre nekoliko godina (FOTO)
Foto: T. Ilić

Danas u Loznici

DANAS U LOZNICI OBELEŽEN DAN BORCA: Položen venac i na spomenik s kog je bista ukradena pre nekoliko godina (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Delegacije Gradskog odbora SUBNOR i Grada Loznice danas su polaganjem venaca u srednjoškolskom parku na spomenik Vladi Zečeviću i kod praznog postamenta Georgiju Jakšiću, gde nema biste jer je ukradena pre nekoliko godina, obeležile Dan borca 4. jul, nekadašnji državni praznik.

Loznica, dan boraca
foto: T. Ilić

Predstavnici SUBNOR-a vence su položili i na spomen-kosturnicu palim borcima u Banji Koviljači i spomen-obeležjima žrtvama fašističkog terora Čedomiru Mihailoviću i njegovoj porodici u Voćnjaku, palim borcima i žrtvama u Lešnici kao i policajcu Dragutinu Stanimiroviću koji je 1999. godine poginuo na Kosovu i Metohiji.

Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a, podsetio je na značaj otpora okupatoru u Drugom svetkom ratu i da se svake godine na ovaj način odaje počast svim izginulima, borcima i civilnim žrtvama, ’’onima koji su branili svoje ognjište, narod i slobodu’’. U ime grada venac je položio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, koji je kazao da ćemo se ’’uvek sećati nevinih žrtava i moliti se da se na ovim prostorima ne ponove zločini kakve su pre 80 godina nemački fašisti počinili u selima Gornjeg Jadra’’. Loznički SUBNOR obeležio je nešto ranije Dan borca pošto će njegova delegacija u nedelju, 4. jula u Beogradu prisustvovati centralnom obeležavanju tog događaja.

Loznica, dan boraca
foto: T. Ilić

Iz Jadarskog kraja je u Drugom svetskom ratu poginulo oko hiljadu i po boraca, a ovo područje imalo je i oko tri hiljade civilnih žrtava, dece, žena i starih koje je okupator likvidirao. Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije doneo 4. jula 1941. odluku o pozidanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora. Taj datum je četiri godine kasnije proglašen za Dan borca i bio je državni praznik sve do pre dve decenije kada je ukinut, ali ga poštovaoci NOB-a i dalje obeležavaju.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track