NOVI POTOP U IVANJICI, NEVREME NE JENJAVA: Voda se izlila i na glavne gradske ulice, domaćinstva potpuno odsečena (VIDEO)
Foto: RINA

jaka kiša

NOVI POTOP U IVANJICI, NEVREME NE JENJAVA: Voda se izlila i na glavne gradske ulice, domaćinstva potpuno odsečena (VIDEO)

Srbija -

Jaka kiša praćena grmljavinom ponovo je u popodnevnim satima pogodila opštinu Ivanjica.

00:54

Nevreme ne jenjava: Izlili se bujični potoci u ivanjičkim selima

Obilne padavine dokrajčile su već načete puteve u selu Gleđica i Vučak podno planine Golije, a brojna domaćinstva ponovo su potpuno odsečena. Voda se izlila i na glavne gradske ulice.

nevreme, Ivanjica
foto: RINA

"Sa današnjim novim padavinama situacija je postala još alarmantnija. Ono što je sanirano u prethodna dva dana sada je ponovo odnela voda. Oštećenja na putnoj infrastrukturi su višemilionska", izjavio je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Trenutno je neprohodno desetak putnih pravaca, a nakon prestanka padavina mehanizicaija će izaći na teren, kao i komisija za procenu štete.

nevreme, Ivanjica
foto: RINA

"Moramo tim ljudima što pre omogućiti normalno funkcionisanje. Pre svega sanirati puteve ka selima u kojima žive stari i bolesni kako bi mogli da prime neophodnu lekarsku pomoć. Dosta pacijenata iz sela dolazi na dijalizu u Ivanjicu. Dalja sanacija trajaće sigurno još mesec dana, mi još nismo završili ni redovno nasipanje i popravku puteva koje smo planirali budzetom, a desi nam se ovo nevreme koje napravi haos u nekoliko MZ”, kazao je predsednik Mitrović.

nevreme, Ivanjica
foto: RINA

Opština Ivanjica još uvek se nije u potpunosti oporavila ni od prošlogodišnje poplave, a zadesila je nova katastrofa. Bujične poplave napravile su najveću štetu na putevima ali i u malinjacima u podgolijskim selima Međurečje, Kumanica, Bratljevo, Erčege, Vučak i Kovilje, a pre samo sedam dana grad je uništio krompir u Močiocima, gde je napravljena stoprocentna šteta.

Mitrović kaže da ne sme ni da pomisli kolika bi materijalna šteta bila da nije ispucana ogromna količina protivgradnih raketa.

nevreme, Ivanjica
foto: RINA

"Samo juče je ispaljeno više od 30 raketa, od početka protivgradne sezone u Ivanjici je ispaljeno preko 300, što je ogroman broj ako znamo da se u proseku tokom cele protivgradne sezone potroši od 200 do 250 raketa”, kazao je prvi čovek opštine Ivanjica.

On je istakao da je ove godine ministarstvo poljoprivrede značajno pomoglo obezbeđivanjem velike količine protivgradnih raketa, kao i da je lokalna samoiprava na vreme nabavila značajne količine i da projektila ima dovoljno.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track