SITUACIJA ALARMANTNA U VRANJU: Među obolelila od korone najčešće nevakcinisani
Foto: T.S.

kovid19

SITUACIJA ALARMANTNA U VRANJU: Među obolelila od korone najčešće nevakcinisani

Srbija -

Koordinatorka Kovid ambulante u ATD-u Zdravstvenog centra Vranje, dr Stefana Mladenović upozorava da smo se previše opustili kada je u pitanju zaražavanje korona virusom. Ona u izjavi za sajt ZC Vranje napominje da su za ovaj period karakteristične porodične epidemije nakon povratka jednog od člana porodice sa letovanja i organizovanih proslava.

- Među obolelima od Kovida 19 i dalje beležimo vrlo malo vakcinisanih građana i oni koji su vakcinisani i oboleli su od korona virusa, bilo da su mlađe ili starije dobi, iako su to uglavnom mlađe osobe koje se više kreću i imaju više kontakata, su sa blažim kliničkim slikama. Manji je broj bronhopneumonija, uglavnom su oboleli sa simptomima sekreta iz nosa, kašljem, grebanjem i bolovima u grlu, praćenih povišenom telesnom temperaturom. Za ovaj period karakteristične su upravo porodične epidemije gde prilikom obolevanja jednog člana, za 10-ak dana dođe na testiranje cela porodica. Uglavnom je reč o ljudima koji su bili na letovanju u Crnoj Gori, dolaze iz Beograda ili su imali su posete iz inostranstva. Ovih dana beležimo i slučajeve gde nam cele proslave, svi ljudi koji su prisustvovali istoj svadbi ili proslavi u istom restoranu dolaze redom na testiranje - navodi dr Mladenović.

Vranje
foto: T.S.

Ona iznosi podatak da je od januara do jula 2021. godine zabeleženo 8.180 pozitivnih slučajeva u Zavodu za javno zdravlje Vranje, dok je u ATD kovid ambulanti ta brojka 6.831.

- Za proteklu 2020. godinu na osnovu podataka dobijenih iz Zavoda za javno zdravlje Vranje na teritoriji grada Vranja zabeleženo je ukupno 4.958 pozitivnih slučajeva zaražavanja Kovidom 19. U ovu grupu spadaju svi pozitivni pacijenti koji su nakon prvog testiranja bili pozitivni na Kovid, takođe se tu ubrajaju i žitelji grada Vranja sa trenutnim prebivalištem u drugim gradovima. U istom vremenskom periodu Kovid ambulanta ATD beleži 4.614 pacijenata pozitivnih na Kovid 19 virus, ovde se ubrajaju pacijenti koji su prikazani kao prvi, ali računaju se i kontrolna testiranja za neke od pacijenata koja su se radila do kraja prošle godine, tako da svaki prikazani pacijent nije prvi. (Ponovljena testiranja su rađena samo u slučajevima kada su pacijentima bila potrebna 2 uzastopna negativna testa kako bi izašli iz Bolnice i bili otpušteni kućama.)

Vranje
foto: T.S.

Od januara 2021. godine do jula 2021. godine situacija je alarmantnija jer je zabeleženo 8.180 pozitivnih slučajeva u Zavodu za javno zdravlje Vranje, dok je u ATD kovid ambulanti ta brojka 6.831. Pozitivni pacijenti su prikazivani na isti način, tako da je obuhvaćen svaki žitelj grada Vranja sa ovdašnjom adresom prebivališta, a za ATD kovid ambulantu i svaki kontrolno pozitivni pacijent - napominje dr Stefana Mladenović prenosi sajt ZC Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track