Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao radove na uklanjanju divlje deponije u Gornjem Tavankutu
Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao radove na uklanjanju divlje deponije u Gornjem Tavankutu

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor subotičkog Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev obišli su danas u Gornjem Tavankutu, naselju nadomak Subotice, radove na uklanjanju nesanitarne deponije na koju je više decenija odlagan kućni, kabasti, građevinski, organski, poljoprivredni i drugi vidovi otpada. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je čišćenje ove deponije omogućilo Ministarstvo zaštite životne sredine na čelu sa ministarkom Irenom Vujović koja je pokrenula veliku akciju čišćenja pet stotina divljih deponija u Srbiji.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

„Ovo je jedna od najgorih divljih deponija na teritoriji grada Subotice. Za njeno uklanjanje i saniranje Ministarstvo nam je dodelilo 2,2 miliona dinara i zbog toga smo veoma zahvalni ministarki Vujović. Rok za potpuno čišćenje ovog prostora je 1. oktobar, ali izvesno je da će naše gradske službe deponiju očistiti i pre tog roka. Osim ovakvih akcija, Grad Subotica ima i svoje redovne aktivnosti na unapređenju životne sredine. Što se tiče konkretno deponija, u prethodnom periodu sanirane su divlje deponije na Željezničkom trgu, u Čantaviru, i Đurđinskom putu, u Starom Žedniku“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

Istakao je da je planirano uklanjanje divlje deponije u okviru bivše hemijske industrije „Zorka“ i da je rok za njeno čišćenje 1. decembar.

„Ukupan broj divljih deponija na teritoriji grada Subotice je u proteklih deset godina smanjen sa 53 na 20 deponija. Aktivnosti na sanaciji i prevenciji nastajanja divljih deponija odvijaju se u kontinuitetu, ali sav taj trud je uzaludan ako građani ne budu savesni. Pozivam zato sve Subotičane da očišćene prostore čuvaju i da ne dozvole da se tu ponovo formiraju deponije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Slobodan Milošev je naveo da procenjena površina prostora za čišćenje iznosi 950 metara kvadratnih, da je procenjena zapremina otpada 702 kubna metra i da je procenjen broj tura za odvoženje smeća otvorenim kamionom od šest metara kubnih – 117.

Slobodan Milošev, Subotica
foto: Grad Subotica

„Kada sve bude očišćeno i uređeno, postavićemo table da je zabranjeno odlaganje smeća. Apelujem na građane da ne odlažu otpad gde mu nije mesto i na taj način zagađuju životnu sredinu, tim pre što Javno komunalno preduzeće ’Čistoća i zelenilo' sa područja svih gradskih i prigradskih mesnih zajednica na teritoriji grada Subotice uredno vrši odvoženje čvrstog komunalnog otpada“, rekao je Milošev.

Ukupna predračunska vrednost predviđenih radova za uklanjanje ove deponije je oko 3,1 milion dinara. Ministarstvo zaštite životne sredine je konkursom „Dodela sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini“ za čišćenje deponije u Gornjem Tavankutu opredelilo 2,2 miliona dinara, dok je ostatak u iznosu od oko 900.000 dinara od predviđene predračunske vrednosti za ove radove obezbedio Grad Subotica.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

Današnjim, završnim radovima na čišćenju ove divlje deponije prisustvovali su i gradski menadžer, Zagorka Panić, pomoćnik gradonačelnika za oblast informisanja i poslove Kabineta gradonačelnika, Vesna Bosančić, i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić.

Radove izvodi JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a sav otpad će biti odnet na nesanitarnu deponiju/smetlište „Aleksandrovačka bara“.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track