AKCIJA VOJNI LEKAR NA SELU: Meštani lozničkog sela Brezjak prekontrolisali zdravlje (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

AKCIJA VOJNI LEKAR NA SELU: Meštani lozničkog sela Brezjak prekontrolisali zdravlje (FOTO)

Srbija -

Zahvaljujući projektu ’’Vojni lekar na selu“ meštani lozničkog sela Brezjak imali su danas priliku da prekontrolišu svoje zdravlje, provere krvi pritisak, nivo šećera u krvi i urade EKG i to sve besplatno kod vojnih medicinara.

Preglede je organizovala Komanda Prve brigade kopnene vojske Srbije iz Novog Sada, koja to čini u koordinaciji sa lokalnom samoupravom u selima gde je to najneophodnije. Prema rečima majora Nedeljka Nedeljkovića, načelnika za civilno-vojnu saradnju, ova mesna zajednica izabrana je kao jedna s teritorije Grada Loznice, u kome je stacionirana novoformirana jedinica 111. pešadijski bataljon u kasarni ’’Podnarednik Momčilo Gavrić“ u Klupcima.

- Cilj je da pomognemo lokalnoj samoupravi, odnosno ambulantama u seoskim sredinama i pregledamo pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje, one koji su ležeći i kod kojih odlazimo u kućne posete, kao i one koji su socijalno ugroženi – rekao je major Nedeljković koji je precizorao da su na terenu s jednim sanitetskim timom u kome su lekar, medicinski tehničar, laborant iz 111. pešadijskog bataljona, a koriste i dva vozila za kućne posete pacijentima.

vojni lekar, Loznica
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Kako je pojasnio u vreme velike preopterećenosti civilnih lekara i medicinskih radnika njihova misija usmerena je da se u mesnim ambulantama ostvari najosnovnija zaštita za pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje, pomogne posetama nepokretnim i socijalno ugroženim licima. Njihova petočlana ekipa je svojim vozilima tokom dana posećivala takve porodice i zajedno sa predstavnicima lozničkog Crvenog krsta uručila higijenske i pakete hrane za 52 najugroženije. Član Gradskog veća Loznice dr Radovan Divnić, koji je resorno zadužen za zdravstvo u lokalnoj samoupravi, ocenio je da je ''vojska faktor podrške i pomoći i u miru i u ratu“. Na prvom braniku bili su u vreme elementarnih nepogoda, a evo i sada kada je ova pandemijska nevolja, izjavio je on. Vesna Melezović, sekretar lozničkog Crvenog krsta, podsetila je da je s Vojskom Srbije nedavno organizovana pokazna vežba iz prve pomoći i da je saradnja uvek bila ’’odlična’’ dok je dr Branka Krasavac, direktorka lozničkog Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ objasnila da je ambulanta u Brezjaku izabrana zbog toga što lekar ovde dolazi dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom, tako da nema stalnog doktora.

’’Vojni lekar na selu“ je akcija koja postoji od 2009. godine i do sada ih je bilo ukupno 25 na teritoriji Vojvodine i Mačve gde su vojni lekari u saradnji sa zdravstvenim radnicima civilnog sektora pregledali oko 1.120 građana i obavili oko 1.150 laboratorijskih analiza.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track