Najnovije vesti

MISTERIJA STARA 5.000 GODINA U SRBIJI Najveći grad KAMENOG DOBA napušten u žurbi i spaljen, a arheolozi sad ispituju šta se desilo
Foto: screenshot RTS

isplivale ntajne

MISTERIJA STARA 5.000 GODINA U SRBIJI Najveći grad KAMENOG DOBA napušten u žurbi i spaljen, a arheolozi sad ispituju šta se desilo

Srbija

U doba neolita centralni Balkan bio je središte evropske civilizacije.

Možda i najveće naselje tog doba nalazilo se u blizini današnjeg Paraćina. U otkrivanju tajni iz tog perioda našim arheolozima pomažu vrhunski stručnjaci sa Kembridža i arheolozi iz Belgije i Škotske.

Naučnike još zbunjuje šta se u Drenovcu dogodilo 5.000 godina pre nove ere. Naselje od gotovo 3.000 stanovnika iznenada je i u žurbi napušteno, a kuće su namerno zapaljene. Misterija je i kako su pokojnici ovde sahranjivani jer nije nađen ni jedan grob, ali ni jedan skelet.

Mnogo je pitanja, ali se sa svakim novim iskopavanjem mozaik polako sklapa. Sigurno je da su ljudi u neolitu imali uređene kuće i da su živeli u skladu sa prorodom, a u svakodnevni život unosili i umetničku dimenziju.

- Činjenica je da su objekti u kome se živelo u tom periodu spaljeni, a šta je razlog, uzrok, svrha paljenja? Očigledno da se ne radi o nekoj invaziji i nekom rušenju jer je u većini objekata sačuvan kompletan inventar tako da nemamo tragova nekog razaranja - ispričao je vođa istraživanja u Drenovcu dr Slaviša Perić.

Drenovac, neolitski megapolis
foto: screenshot RTS

Englezi i Škoti koji sa našim arheolozima rade na projektu iznenađeni su dosadašnjim rezultatima.

- Ovo je najstarije nalazište u Evropi na kojem sam ikada radio, a bio sam u mnogo zemalja. Nivo očuvanosti predmeta je izvanredan i to stvarno nigde nisam video - rekao je dr Čarli Frenč sa Univerziteta u Kembridžu.

Drenovac, neolitski megapolis
foto: screenshot RTS

- Ispitujemo tlo novom metodom svetlosne luminiscencije kojom se utvrđuje starost slojeva odnosno kad su poslednji put bili osvetljeni suncem - dodao je dr Tim Kinerd sa Univerziteta Sent Endrjuz u Škotskoj.

Drenovac se pretražuje najmodernijim geomagnetnim uređajima koji prave 3D mapu objekata ispod zemlje.

Drenovac, neolitski megapolis
foto: screenshot RTS

- Ovde smo da napravimo mapu zemljišta odnosno arheoloških slojeva i kasnijih koji su nastali obradom zemlje - kaže Filip de Smed sa univerziteta u Gentu.

Do sada je sondiranjem zemljišta otkriveno oko 700 anomalija i to su verovatno neolitske kuće. Zato je Drenovac s pravom proglašen neolitskim megalopolisom.

Za dalja istraživanja potrebno je još novca baš kao i za konačni završetak izgradnje Centra za proučavanje neolita Balkana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja