KOVID BILANS U KRALJEVU: Korona udarila na najmlađe
Foto: J.S.

novi talas

KOVID BILANS U KRALJEVU: Korona udarila na najmlađe

Srbija -

Novi talas korona virusa prisutan je u Kraljevu i kod dece mlađeg i starijeg školskog uzrasta, a za četiri nedelje u ovom gradu zabeleženo je više od 500 slučajeva infekcije.

Po rečima dr Nataše Milenković, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja „Kraljevo“, kroz dečju Kovid ambulantu, koja radi u dve smene, obavi se između 120 i 150 pregleda dnevno.

- Na četvoronedeljnom nivou zabeleženo je 2.500 pregleda sa sumnjom na infekciju, od kojih je 1.500 testiranih, a 500 pozitivnih na virus „Covid-19“. Imamo sreću da deca prolaze sa blažom kliničkom slikom, uglavnom sa povišenom temperaturom, koja je nekada praćena dijarejom, odnosno ređom stolicom, glavoboljom i bolovima u kostima, ali to kod njih brzo prođe, kaže za Kurir dr Nataša Milenković.

kraljevo
foto: J.S.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja „Kraljevo“ ističe da ova medicinska služba vrši prvi pregled i kontrolu dece, kao i neophodan transport ka bolnici „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, ukoliko je to neophodno.

- Za ovaj kratak period imali smo tri takva, teža slučaja kod dece, i ona su morala da budu transportovana za Beograd. Istovremeno, obavljamo i praćenje stanja kod takve dece, kao i obavezne kontrolne lekarske preglede po povratku u Kraljevo. Iako smo umorni, i deo kolega se nalazi na bolovanju, ulažemo maksimalne napore da svu decu izlečimo ovde, kod nas, navodi dr Milenković.

Ona kaže da se u Kraljevu koronom mahom zaražavaju mlađi srednjoškolci i osnovci starijeg uzrasta, aktuelnih godišta 2003, 2004. i 2005., ali virus ne zaobilazi ni najmlađe, jer iz porodica gde su oba roditelja ili jedan zaraženi, na pregled dođe kovid pozitivno dete sa šest meseci, pa čak i ispod mesec dana starosti.

- Više obolevaju deca gde niko u porodici nije vakcinisan, mada, ne mogu a da ne istaknem, da istovremeno oboljevaju i deca gde su roditelji uredno vakcinisani. Deca dolaze kovid pozitivna iz društva, škole, sa proslava, zajedničkih okupljanja i večernjih izlazaka. Stoga je u Kraljevu, u odnosu na prethodne mesece, povećano interesovanje za vakcinaciju najmlađih, pa se na nedeljnom nivou vakciniše između sedmoro i desetoro dece, zaključuje dr Nataša Milenković.

Kurir.rs/J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track