PRVOG DANA KONTROLU ZAKAZALO 114 ŽENA: U Vranju počeli preventivni pregledi digitalnim mamografom
Foto: T.S.

BEZ UPUTA I ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

PRVOG DANA KONTROLU ZAKAZALO 114 ŽENA: U Vranju počeli preventivni pregledi digitalnim mamografom

Srbija -

Pregled digitalnim mamografom zakazalo je prvog dana 114 žena. Za pregled zainteresovane i žene iz ostalih opština Pčinjskog okruga. Svaka žena je prilikom zakazivanja dobila svoj termin za pregled na mobilnom digitalnom mamografu.

mamograf
foto: T.S.

Preventivna akcija mamografskih pregleda na mobilnom digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra uz podršku Ministarstva zdravlja, bez uputa i zdravstvenih knjižica, po unapred utvrđenom rasporedu počela je u utorak u Vranju.

"Pojedini kolektivi su organizovano dostavili spiskove zainteresovanih žena za pregled dojki, tako da možemo da kažemo da vlada veliko interesovanje.

Uglavnom su pregled zakazale žene sa teritorije Grada Vranja i prvog dana zakazivanja pregleda na mobilnom digitalnom mamografu pored građanki Vranja bilo je zainteresovanih žena i iz opštine Vladičin Han", napominju iz Zdravstvenog centra u Vranju.

Iz ove zdravstvene ustanove podsećaju da ove preglede rade rentgen tehničari i specijalisti radiolozi Kliničkg centra Niš. Zakazivanje pregleda, kao i svaku drugu potrebnu vrstu podrške pruža Zdravstveni centar Vranje.

mamograf
foto: T.S.

O značaju mamografije dojki u dijagnostici govorio je načelnik Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, Opšte bolnice Vranje, dr Nebojša Milosavljević. "Ovim pregledoma biće prvenstveno obuhvaćene žene starosti između 50 i 69 godina. Nije slučajno zbog čega je to tako, upravo zbog toga što najveći broj karcinoma dojki se javlja u tom periodu" naglasio je dr Milosavljević. On je dodao da na teritoriji Grada Vranju postoji 11.000 žena u tom godištu i da se skrining procedura primenjuje na dve godine. Dr Milosavljević je istakao da će preglede moći da urade i mlađe žene uz uput i indikaciju izabranog lekara.

Načelnik Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, Opšte bolniceVranje pozvao je sugrađanke da iskoriste ovu priliku i da se pregledaju.

"Pokretni mamograf će biti ovde sve dotle dok postoji realna potreba". Dr Milosavljević je ukazao na poražavajuću statistiku. U Srbiji godišnje od karcinoma dojke oboli preko 4.000 žena,, a premine više od1.600 žena.

"Potpuno je jasno da ukoliko se na vreme žena javi na pregled i na vreme otkrije neka promena tog tipa da će rezultat lečenja biti najbolji", istaskao je dr Milosavljević.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena. Pokretni digitalni mamograf postavljen je ispred Sportske hale u Vranju.

mamograf
foto: T.S.

Danas je svoj termin za pregled na digitalnom mobilnom mamografu dobilo 164 žena.

Iz ZC Vranje apeluju da pacijentkinje poštuju termin pregleda kao i svepropisane epidemiloške mere, kako bi se sprečilo stvaranje nepotrebnih gužvi.

"Sve pacijentkinje kod kojih se uoče odstupanja od normalnih vrednosti, biće uredno obaveštene i pozvane na dodatnu dijagnostiku", saopštavaju iz Zdravstvenog centra Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track