Tri helikoptera gase požar na Zlatiboru
Foto: KURIR

Jak vetar ometa vatrogasce

Tri helikoptera gase požar na Zlatiboru

Srbija -
U pitanju je ogromna površina od oko 200 hektara pod pašnjacima koji su suvi i požar se brzo širi. Učinićemo sve da ne dođe do njegovog širenja do vikend naselja, rekao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović

Ne propustite...

Gori Čigota

UŽICE - Požar na zlatiborskom vrhu Čigota gase i dva helikoptera MUP-a Srbije i jedan ruski helikopter, izjavio je danas zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

"Jak vetar i dalje pričinjava teškoće vatrogascima na veoma nepristupačnom terenu, ali se nadamo da ćemo do kraja dana lokalizovati požar", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da na su na terenu velike strmine i ne postoje putevi i da u gašenju požara učestvuje više od sto vatrogasaca iz cele Srbije, a probleme stvara i vazdušni pritisak koji "drži dim" i smanjuje vidljivost.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da se opština uključila u akciju gašenja požara obezbeđenjem potrebne mehanizacije i mašina zahvaljujući kojoj je prokopan put da bi se sprečilo širenje požara.

"Za sada nema velike štete jer gori rastinje i nešto malo borove šume. U pitanju je ogromna površina od oko 200 hektara pod pašnjacima koji su suvi i požar se brzo širi. Učinićemo sve da ne dođe do njegovog širenja do vikend naselja i nadam se da ćemo u tome i uspeti", rekao je Stamatović.

Naselja na Zlatiboru nisu ugrožena, ali je iz predostrožnosti iseljeno jedno staračko domaćinstvo ispod Čigote zbog visoke koncentracije dima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja