01:57

HIDROELEKTRANA VUČJE: Srpski čuvar vremena i industrije dvadesetog veka

300 čuda

ODAVDE JE KRENUO PRVI DALEKOVOD U SRBIJI! Mala lokalna elektrana zbog mosta podseća na neki zamak, a unutra skriva MOĆNE TURBINE

Srbija -

Hidroelektrana u Vučju druga je najstarija u Srbiji, a sagrađena je 1903. godine.

- U izgradnji fabrike učestvovalo je 168 akcionara iz Leskovca i okoline. Za prilike u to vreme hidroelektrana je bila izuzetno energentsko postrojenje. Iza ideje podizanja hidroelektrane stoji Đorđe Stanojević - rekla je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković za emisiju "300 čuda".

Hidroelektrana Vučje
foto: Kurir televizija

Od hidroelektrane Vučje do Leskovca vodio je prvi dalekovod napravljen u Srbiji. Turbine koje je elektrana koristila bile su nemačke.

Zbog lepote objekta, koji liči na zamak, hidroelektrana je spontano postala velika turistička atrakcija.

Hidroelektrana Vučje
foto: Kurir televizija

- Elektrana ima kanal kojim se voda dovodi do turbina. Ima lepo uređeno rečno korito i vredi za atrakciju ovog kraja - navela je Julka.

Ispod elektrane je viseći most, a u blizini je i pećina.

Onaj ko dođe ima šta da vidi. Može da se divi prirodi i udiše planinski vazduh, ali i da shvati da je Srbija imala industriju još početkom dvadesetog veka.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:24

I U SELU IMA KALDRME: Nada složila više od 40.000 kocki oko spomenika Gvozdenom puku, ali tek je počela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja