Bombarderi iz Rusije gase Srbiju!

Spas u poslednji čas

Bombarderi iz Rusije gase Srbiju!

Srbija -
S požarima se bori više od 1.000 vatrogasaca i dva aviona, koje je poslalo rusko Ministarstvo za vanredne situacije. Najkritičnije u selima kod Čačka

BEOGRAD - Nadljudski!S vatrenom stihijom i juče se na sedam lokacija borilo više od 1.000 vatrogasaca, meštana, pripadnika Žandarmerije, vojske i policije.Osim njih, požar na Tari gase i avioni ruskog Ministarstva za vanredne situacije „berijev 200“, nosivosti 12 tona vode, kao i „iljušin 76“, koji je u Niš stigao juče, a nosi 42 tone vode.Vatra je gorela na površini od oko 3.000 hektara, a najkritičnije je bilo u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, gde je, prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Predraga Ma­rića, vatra zapretila da ugrozi 300 domaćinstava. U tom požaru, koji je juče po podne nakratko obuzdan, izgorele su tri kuće, lakše je povređen vatrogasac i dvoje meštana. Vatra je progutala 600 hektara šuma, njiva i livada, plastenike i drva za zimu, kao i veliku količinu stočne hrane. U Gornjoj Gorevnici požar se sinoć ponovo razgoreo u zaseoku Mandići i ugrožava seosko groblje.Osim Čačka, najopasnije je bilo na Tari, požar u selu Zaovine zahvatio je oko 1.000 hektara. U zaseoku Đurići u Zaovinama evakuisani su ljudi i stoka, jer se požar proširio zbog jakog vetra, a vatra je ugrozila 20 kuća. I stanovništvo iz sela Oštrelj na Mokroj gori sinoć je evakuisano.Štab za vanredne situacije Zaječara proglasio je vanrednu situaciju zbog požara na Vrškoj čuki.

ILJUŠIN 76
ILJUŠIN 76

Kalanović: Svi će dobiti kućeVlada Srbije zaključila je juče na vanrednoj sednici da je za efikasnije gašenje požara u zemlji potrebno uključiti još aviona i uputila poziv Vladi Ruske Federacije da avion „iljušin 76“, koji je juče uključen u gašenje požara, ostane na niškom aerodromu do 15. septembra. Vicepremijerka Verica Kalanović tokom obilaska sela Gornja Gorevnica obećala je da će sva četiri domaćinstva, u kojima su izgorele ili oštećene kuće, dobiti nove domove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja