DIREKTOR UKC NIŠ PERIŠIĆ: Epidemiološka situacija stabilna, Radon izlazi iz kovid sistema, niška ginekologija dobila novu opremu
Foto: Zorana Jevtić

dobre vesti iz niša

DIREKTOR UKC NIŠ PERIŠIĆ: Epidemiološka situacija stabilna, Radon izlazi iz kovid sistema, niška ginekologija dobila novu opremu

Srbija -

NIŠ - Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić izjavio je danas da je epidemiloška stiuacija u Nišu stabilna, ali da nije vreme za opuštanje.

Prema njegovim rečima, u toj zdravstvenoj ustanovi se od kovid-19 trenutno leče 83 pacijenta, a među njima su i jedna trudnica, jedna porodilja i tri deteta.

"To su dobre brojke tako da 'Radon' u Niškoj Banji može da izadje iz kovid sistema i nastavi sa osnovnom delatnošću", rekao je Perišić. Istakao je da ne treba da bude opuštanja jer nam iskustvo iz prethodnog talasa kaže da se mnogo toga može promeniti u kratkom vremenskom periodu. "Novi soj koji se pojavio će izvesno doći u Srbiju, ali ne znamo kakav će efekat napraviti. Zbog toga smatram da procenat vakcinacije mora da bude veći", istakao je Perišić.

Prema njegovim rečima, lekari u crvenoj zoni očekuju donošenje 13. protokola za lečenje kovid pacijenta, koji bi mogao da podrazumeva i korišćenje novih, specijalizovanih kovid lekova.

Niška ginekologija dobila novu opremu, najavljena kompletna rekonstrukcija

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Nišu dobila je danas od kompanije "Džonson elektrik" dva akušerska stola i aparat za kardiotokografiju koji je važan za praćenje beba tokom porodjaja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je da je donacijom "zaokruženo" ovogodišnje obnavljanje opreme na ginekologiji.

Perišić je rekao da je od drugih donatora stigao ultrazvuk, a da je od 11 akušerskih stolova, većina zamenjena novim. On je najavio da će na proleće početi dugo očekivano obnavljanje Klinike za ginekologiju, pošto je završen projekat rekonstrukcije.

Direktor Klinike za ginekologiju Dejan Mitić rekao je da je uskoro potrebno obnoviti i nabaviti još opreme i uredjaja koji su bitni za zdravstvenu zaštitu žena, ali i za vantelesnu oplodnju. Mitić je dodao da se na klinici godišnje obavi do 250 vantelesnih oplodnji. U niškom porodilištu ove godine rodjeno je 3.150 beba, što je prema rečima lekara, na nivou prethodnih godina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track