BADNJE VEČE U LOZNICI: Uz vatromet, duhovnu muziku i kolo, tradicionalno zapaljen badnjak!
Foto: Kurir.rs

sveštenstvo pozvalo građane na mir i slogu

BADNJE VEČE U LOZNICI: Uz vatromet, duhovnu muziku i kolo, tradicionalno zapaljen badnjak!

Srbija -

LOZNICA – U porti stare lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice u prisustvu velikog broja građana posle liturgije, nešto pre 18 časova, obavljeno je tradicionalno paljenje velikog badnjaka. U isto vreme održano je nalaganje badnjaka i kod hramova Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, Svetog Prokopija u Lozničkom Polju, Prepodobne mati Angeline u Voćnjaku i Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Badnje veče, badnjak, vatromet, Loznica
foto: Kurir.rs

Tokom svečanosti građanima su deljeni mali badnjaci sa slamom, a bombone najmlađima. Veče je ulepšano vatrometom, kuvanim vinom i prigodnom duhovnom muzikom, a zasviralo je i kolo. Prijatna januarska noć sa četiri stepena u plusu omogućila je dolazak mnogih Lozničana, a bilo ih je svih generacija, od beba u kolicima i dece do sedih glava. Ovdašnje sveštenstvo je čestitajući Božić uz poruku ‘’Mir božji, Hristos se rodi’’ pozvalo građane na mir i poželelo da među ljudima bude više sloge i solidarnosti. Na Badnje veče je bilo i više vatrometa u privatnoj režiji, a petarde su grmele na sve strane.

Badnje veče, badnjak, vatromet, Loznica
foto: Kurir.rs

U svim domovima Vukovog zavičaja, ovdašnjim crkvama kao i manastirima, Tronoša i Čokešina uz poštovanje božićnih običaja i bogatu trpezu sutra će tradicionalno biti obeležen veliki praznik, dan rođenja Isusa Hrista.

(Kurir.rs T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja