VELIKA PREVARA U VALJEVU: Postavljali lažne humanitarne kutije za prikupljanje NOVCA
Foto: Printscreen/Facebook

zloupotreba

VELIKA PREVARA U VALJEVU: Postavljali lažne humanitarne kutije za prikupljanje NOVCA

Srbija -

Neko u Valjevu zloupotrebljava ime Udruženja "Rodi se na lepom mestu” i putem kartonskih kutija, postavljenih u nekoliko trgovinskih radnji, prikuplja novac navodno za prihvatilište za decu

Već danima neko u Valjevu zloupotrebljava ime Udruženja "Rodi se na lepom mestu” i putem kartonskih kutija, postavljenih u nekoliko trgovinskih radnji, prikuplja novac navodno za prihvatilište za decu. Reč je, međutim, o klasičnoj zloupotrebi imena ovog valjevskog Udruženja, a da li je u pitanju i prevara građana trenutno istražuju nadležni državni organi.

Udruženje “Rodi se na lepom mestu” osnovano je pre četiri godine i pred kraj prošle završilo je svoju misiju – akciju prikupljanja novca za obnovu Odeljenja ginekologije i porodiliša Opšte bolnice u Valjevu.

Međutim, pre izvesnog vremena u nekoliko trgovinskih objekata u Valjevu, radnji, pekara i butika, pojavile su se takozvane humanitarne kutije u koje se ubacuje novac, a na kojima se nalazi plakat humanitarne fondacije “Rodi se na lepom mestu”, sa fotografijom troje mališana, sloganom “Zamisli da je tvoje” i dinarskim i deviznim računom za uplatu, ali bez telefonskog ili nekog drugog kontakta, kao i preciznog objašnjenja za šta se novac na taj način skuplja.

Na ovu pojavu, reagovali su iz Udruženja “Rodi se na lepom mestu” objavom na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici i informacijom da je akcija prikupljanja sredstava za ginekološko-akušersko odeljenje valjevske bolnice, zapravo završena.

- Nedavno su se pojavile kutuje za prikupljanje sredstava na kojima je naveden naziv našeg udruženja. Ograđujemo se i upozoravamo sve da mi kao Udruženje “Rodi se na lepom mestu” više ne prikupljamo sredstva, čak i broj žiro računa, kao i logo našeg Udruženja, nisu ispravni. Molimo sve da paze kome upućuju donaciju. Do sada smo sva pristigla sredstva koristili namenski i isključivo za nabavku medicinskih instrumenata za porodilište i ovakav vid zloupotrebe našeg imena je nedopustiv – saopštava Udruženje “Rodi se na lepom mestu”.

Preciziraju da njihovo ime, s obzirom da su registrovani u APR-u, ne može koristiti neka druga organizacija i da su nekoliko vlasnika trgovinskih objekata, kod kojih su uočene sporne kutije, obavestili “da ne stoje iza te akcije”.

Žena ostavila kutiju u radnji

Blic je u jednoj radnji u Valjevu zatekao kutiju koju je tu, po rečima zaposlenih, pre desetak dana donela jedna žena i zamolila da tu budu postavljena “bez ikakve obaveze” uz poruku – “pa, ako neko nešto novca ubaci, lepo”.

- Pojma nismo imali da je to naziv drugog udruženja, nama je ta osoba rekla da na ovaj način prikupljaju novac za neko prihvatilište za decu u Valjevu. Kutija nije baš na vidnom mestu, ali generalno slabo ko i ostavi koji dinar. Od kako je postavljena ta osoba ili neko drugi iz te navodne organizacije nisu dolazili da je isprazne ili preuzmu – nemalo su bili iznenađeni u toj valjevskoj trgovini na informaciju da je regularno i zvanično Udruženje “Rodi se na lepom mestu” završilo svoju akciju.

Iz tog Udruženja, inače, prijava o zloupotrebi imena prosleđena je policiji u Valjevu, a “Blicu” su izvori iz istrage potvrdili da je o svemu obavešteno i nadležno tužilaštvo i da je u toku rad o prikupljanju obaveštenja.

Udruženje "Rodi se na lepom mestu", osnovano na inicijativu tadašnjeg načelnika Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Nenada Dimitrijevića, za tri godine svoje misije prikupilo je putem donacija 250.000 evra. Zahvaljujući tom novcu, ovo odeljenje i porodilište bolnice u Valjevu bogatije je za tri ultrazvučna aparata, tri CTG aparata, za prvi radio nož i operacionu salu za patologiju grlića materice, uz najnoviji porođajni sto, opremu i instrumentu za sale za porođaje.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track