BIZARAN TREND! MAME I TATE DECI STAVLJAJU NOKTE I TRPAVICE! Kuda ide ovaj svet? Ti roditelji mališanima ukidaju detinjstvo
kozmetički salon, Foto: studio1901photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Loš novi trend među mladima

BIZARAN TREND! MAME I TATE DECI STAVLJAJU NOKTE I TRPAVICE! Kuda ide ovaj svet? Ti roditelji mališanima ukidaju detinjstvo

Društvo -

Šokantna objava kozmetičarke na društvenim mrežama izazvala burne reakcije građana, a psiholozi kažu da su majke i očevi jedini krivci, jer su izgubili autoritet nad decom

Jedna kozmetičarka na društvenoj mreži Fejsbuk objavila je objavu u kojoj se obratila svim roditeljima i napisala da je više ne zovu i zakazuju termine deci od 11, 12 godina!

Kozmetičarka
foto: Printscreen Facebook

- Nemojte me uopšte zvati da zakazujete termine deci od 11, 12 godina... Što se mene tiče, možete raditi šta god želite, vaša su deca pa ih slobodno i ofarbajte, lepite im trepavice i šta god, ali ja ne želim da učestvujem u tome. Neke granice ipak postoje i novac nije ono najvažnije. Hvala na razumevanju, ako smo se uopšte i razumeli - napisala je ona.

Bez detinjstva

Mnogi pratioci su bili šokirani činjenicom da postoje roditelji koji zovu kozmetičke salone i devojčicama u petom ili šestom razredu osnovne škole zakazuju tretmane.

- Žalosno je što pored takvih roditelja deca nemaju detinjstvo - piše u jednom od komentara, dok je u drugom jedna žena napisala da se šokirala kad je na društvenim mrežama videla fotografije prijatelja čija je devojčica na maloj maturi izgledala kao da ima 25 godina.

- Kuda ide ovaj svet - napisala je jedna majka ispod posta.

Nalik rijaliti zvezdama

Psiholog Snežana Repac kaže za Kurir da je ova pojava sve učestalija i rasprostranjenija, te i da je pravo pitanje šta se dešava s roditeljima i da li to preti da postane trend ili ultimatum lepote koji je većinski prihvaćen.

Snežana Repac
foto: Privatna arhiva

- Roditelji su tu glavni krivci, oni dopuštaju detetu da uradi svilene trepavice, duge nokte, skupu frizuru, obrve, pa i estetski zahvat. Žele da im se dete što ranije istakne izgledom i da bude zapaženo u vodama pevačica i rijaliti zvezda.

Sve više se širi taj modus estetskog kriterijuma, koji je jako opasan i preti da postane statusni simbol pa i kult za neki deo populacije. Naduvane i napumpane devojčice sa ogromnim atributima nisu karakteristika naših žena - kaže Repčeva i dodaje:

- Koren je u prezaštićenosti dece, detetu nikakav zahtev i želja ne mogu da se odbiju i zabrane. Devojčice vrše pritisak na roditelje zato što su to videle na društvenim mrežama, a to je odslikano i u njihovoj generaciji i u razredu.

Skupe tretmane plaća roditelj

Psiholog Snežana Repac objašnjava da su deca svesna da im roditelji mogu priuštiti kozmetičke tretmane koji su i te kako skupi.

- Roditelj im zakazuje termin, niko im ne kaže da je to loše, a saloni uzimaju novac za skupe trepavice, obrve, nokte. Znam primer gde su roditelji devojčici od devet godina kupili šminku da se šminkaju i snimaju za Jutjub. To su najčešće primeri u porodicama gde su majke takve osobe, te svom detetu neće zabraniti da radi isto.

Društvene mreže

Prema njenim rečima, izgled je postao imperativ na društvenim mrežama te ako nemaš nešto veštačko na sebi, nisi "in", a ako si prirodan, onda si navodno aljkav i zapušten.

- Imala sam slučaj devojčice koja je sa 13 godina stavljala pirsing na jezik. Majka je rekla da ako ćerka to hoće da uradi, ona ne može da joj zabrani. Roditelj nema adekvatan stav prema tim stvarima i nema dovoljan autoritet. Problem je i što mnogi roditelji svoju ulogu zamenjuju ulogom vršnjaka da bi im se približili. Čim je dete počelo da sledi standarde koji su van porodice, to govori da otac i majka nisu više autoriteti. Porodični autoritet bi trebalo da bude granica i mera dokle može da se eksperimentiše novitetima.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track