03:40

Navršilo se 30 godina od poslednje smrtne kazne u Srbiji: Drozek streljan zbog svirepog ubistva i silovanja devojčice

streljan

JOHAN JE HTEO DA SE OSVETI KOMŠIJI PA JE SILOVAO I UBIO NJEGOVU ĆERKU (5) Navršilo se 30 godina od poslednje SMRTNE KAZNE U SRBIJI

Srbija -

Pre 30 godina izvršena je poslednja smrtna kazna u Srbiji. Johan Drozdek osuđen je zbog ubistva i silovanja devojčice. Drozdek je zločin učinio u seku Karavukovu kod Odžaka kako bi se osvetio njenom ocu koji nije hteo da mu da bicikl koji je želeo.

Monstrum je brutalno ubio devojčicu Ivanu Salijević udaruivši je ciglom u glavu, a potom i silovao na seoskom groblju.

Meštani se sećaju da je zločin bio toliko monstruozan da se u selu deci o tome nije ni govorilo.

smrtna kazna u Srbiji
foto: Kurir televizija

Ubica je, nakon što se predao policiji, priznao da je zločin počinio kao osvetu ocu nesrećne devojčice, koji nije hteo da mu pokloni svoj bicikl, te ga je ukrao.

Drozdek je Ivanu, koja je u tom trenutku imala samo pet i po godina, na prevaru odveo iz porodične kuće, rekavši joj da će joj dati čokoladu, ako pođe sa njim.

Dete je selo na bicikl i nikada se više nije vratilo.

Njoj je oduzeo život i obeščastio je, jer ga je neprestano u suzama molila da je vrati kući.

smrtna kazna u Srbiji
foto: Kurir televizija

Veštačenjem je utvrđeno da je Drozdek i te kako bio uračunljiv u trenutku ubistva i da je bio svestan kakvo zverstvo čini.

Meštani, koji su ga poznavali, opisuju ga kao ćutljivog i nikada ne bi rekli da je spreman na takve surove zločine.

Ivana bi danas imala 41 godinu da je tog kobnog 10. novembra 1987. godine na krvnički način nije ubio Drozdek.

smrtna kazna u Srbiji
foto: Kurir televizija

Samo nekoliko godina kasnije umrla je i njena majka, od nervnog sloma i tuge, a do poslednjih dan patio je i njen otac, koji je preminuo 2018. godine.

Četiri godine nakon svirepog zločina nad Drozdekom je izvršena smrtna kazna, a žitelji Karavukova i danas pamte ovaj događaj.

- Ostavio je traga, zgrozilo je stanovništvo i uplašilo mnoge ljude. Svi su se bojali, strah je bio neminovan, to je bilo toliko svirepo da se do tada ne pamti takav zločin - kaže jedan od žitelja Stojadin Jovanović.

Tokom suđenja je utvrđeno da je ovaj došljak u Karavukovo imao podeblji kriminalni dosije, nekoliko kazni za razbojništvo i trogodišnja kazna zatvora za silovanje starije maloletnice u okolini Novog Sada.

smrtna kazna u Srbiji
foto: Kurir televizija

- Nekoliko sekundi je falilo da ga ja u svojstvu lovca ubijem. Taman da opalim, tad su se likvidirali psi, kad on odjednom ustaje iz onog žbunja i oblači se. Ja sam se sledio. I možda je bolje da sam ga ubio, devojčica bi bila živa - kaže meštatnin.

Monstrum je pogubljen 14. februara 1992. godine u Somboru. Do 2002. godine u Srbiji je izrečeno još devetnaest smrtnih kazni,. međutim, nijedna nije izvršena. Razlog tome je postepeno ublažavanje propisa o smrtnokj kazni, sve do izmene Krivičnog zakonika 2002. godine kada je ukinuta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:47

VULINU ZBOG SLUČAJA IZ INĐIJE ŽAO ŠTO JE UKINUTA SMRTNA KAZNA: Ti mali anđeli su oštećeni za ceo život (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track