ŠKOLU IMAM, 8 RAZREDA, LEGNEM DA SPAVAM I U SNU MI DOĐE! Profir živi u Studenu, on je samouki majstor i pronalazač (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

nosi Neformalnu titulu majstora zanata

ŠKOLU IMAM, 8 RAZREDA, LEGNEM DA SPAVAM I U SNU MI DOĐE! Profir živi u Studenu, on je samouki majstor i pronalazač (FOTO)

Srbija -

BABUŠNICA - Neformalnu titulu majstora zanata, već decenijama nosi Profir Andrejić, inovator iz Studena kod Babušnice. Iako bez formalnog obrazovanja, Andrejić je poznat kao vešt i talentovan, kažu - u svakom poslu kog se prihvati.

Ko je gledao Diznijeve crtaće, sigurno je zapamtio Proku pronalazača. U selu Studena, kod Babušnice, živi i radi neko sličan - nije Proka, al' je Profir. Profir je samouki majstor, konstruktor, inovator, objavio je RTS.

"Školu imam, osam razreda. Dok sam išao u školu, čuvao sam ovce. I posle škole sam bio ovčar. Za sve sam samouk. Za nikakav zanat, nisam išao kod majstora", kaže Profir Andrejić, selo Studena.

U Profirovoj radionici, sve mašine su napravljene ili prepravljene njegovim rukama. "Ovo je vitlo za šumu, koje se postavlja na poljoprivredni traktor. Daske rendišem, sve sam ovo ja sam konstruisao, pravio", dodaje Profir.

Profir Andrejić, pronalazač, Babušnica
foto: RTS Printscreen

Profir od svoje majstorske inventivnosti može i da zaradi, ali kaže, to dođe, tek pošto ostvari sve svoje izazove.

Na pitanje šta je dobar majstor, Profir Andrejić kaže: "Treba prvo da ima volje, a kada legnem da spavam, noću dolaze ideje. Ja ga noću pravim. Legnem da spavam i ono mi u snu dođe kako treba da bude."

Kažu, dar dobijete na rođenju, a ako uspete da ga iskoristie, e, to je majstorstvo.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track