UDRUŽENO NA SKIJAŠKU PRAKSU: Studenti i profesori FSFV iz Niša sa kolegama iz Slovenije zajedno na Kopaoniku
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

druženje

UDRUŽENO NA SKIJAŠKU PRAKSU: Studenti i profesori FSFV iz Niša sa kolegama iz Slovenije zajedno na Kopaoniku

Srbija -

Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Niša borave na Kopaoniku, gde izučavaju teoriju i praksu skijaškog sporta u saradnji sa profesorima iz Slovenije. Prema rečima dekana Fakulteta profesora dr Milovana Bratića, praktična nastava na Kopaonuiku je protekla u najboljem redu, a sprovodi se u saradnji sa kolegama iz Slovenije sa kojima se realizuje i Erazmus plus projekat Ski izi.

- Praktična nastava je i ove zime, koja je izuzetno teška zbog korone, organizovana za 250 studenata prve i druge grupe. Kurs skijanja je uspešno realizovan i sve je proteklo u najboljem mogućem redu. Studenti su naučili da skijaju, nije bilo bolesih i povređenih. Vreme nam je pomoglo da sve završimo na način kako dolikuje fakultetu koji predstavljamo. Već duže vreme sarađujemo sa kolegama iz Slovenije. To su sada profesori koji nam pomažu u organizaciji seminara za nastavnike. Dok su studenti skijali nastavnici su bili na seminaru.

Kopaonik, studenti, skijanje
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Organizovati sve ovo je pozamašan poduhvat ali mi već imamo uigran tim koji to radi. Velika je odgovornost i za studente i za profesore bila sve vreme, a režim rada je bio kao na pripremama”, kaže dekan FSFV prof. dr Milovan Bratić.

Rado Pišot iz Skijaškog saveza Slovenije, učitelj i trener skijanja, inače direktor Naučno istraživačkog centra u Kopru, jedan je od instruktora iz Slovenije koji je sa studentima bio na stazama, a sa profesorima za vreme seminara.

Kopaonik, studenti, skijanje
foto: Kurir.rs/Ž.M.

“Srbija i Slovenija su povezane već godinama tako da radimo sa svim olimpijskim asocijacijama i sa fakultetima u Nišu i Novom Sadu. Niški fakultet je zadnjih godina napravio veliki isk orak. Imamo seminar sa učiteljima skijanja i ako ovako nastave biće to prava priča za skijanje. Iz višegodišnje saradnje nastao je i zajednički projekat Ski izi čiji je cilj da se napravi model koji bi omogućio deci, posebno početnicima, da lakše nauče skijanje.

Projekat je dao i praktičan rezultat, napravljeno je 300 kompleta skija. Princip je u tome da su i cipele i skije fleksibilne i mekane tako da se lakše uđe u zavoj. Studenti su svake godine sve bolji i na pravom su putu da sustignu Slovence, mada mi imamo daleko dužu tradiciju u skijanju”, ističe Rado Pišot.

Kopaonik, studenti, skijanje
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Svi studenti savladali su osnovne elemente skijanja i skijaške veštine. Fakultet učestvuje i u Erazmus plus projektu Ski Izi, a napravljen je i poseban tip skija sa Elanom. U pitanju je međunarodni projekat u koji je uključeno sedam država i devet institucija. Saradnja ima za cilj i da se napravi jedinstven model, odnosno metodika obuke dece kako bi na što lakši način zavolela skijanje.

- Mislim da sam prvi iz Gane koji skija ovde na Kopaoniku. Sve je bilo super, imamo kako dobre kolege tako i odlične profesore. Prvi put sam na skijama i uz pomoć profesora savladao sam tehniku skijanja. Voleo bih da odem na Olimpijadu i budem prvi skijaš iz Gane, kaže Ibrahim.

Kopaonik, studenti, skijanje
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Pored redovne nastave organizovane su i večernje aktivnosti, noćno sankanje i skijanje, u sali se igraju košarka i fudbal. Na taj način su studenti sve vreme aktivni, a vreme koje provode na Kopaoniku maksimalno je ispunjeno aktivnostima. Ove godine među studentima koji će savladati osnovne veštine skijanja ima i stranaca, a među njima i Ibrahim, student iz Gane.

Kurir.rs/ Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track