Predsednik Skupštine otvorio Sajam šljiva

Predsednik Skupštine otvorio Sajam šljiva

Srbija -
Vreme je da šljiva postavi Osečinu i Podgorinu na mapu Evrope, rekao Nebojša Stefanović

OSEČINA - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvorio je danas Sedmi sajam šljiva u Osečini, koji je okupio 200 učesnika iz Srbije i susednih zemalja.

Stefanović je rekao da je vreme da šljiva postavi Osečinu i Podgorinu na mapu Evrope i podsetio da je 1970. godine u Srbiji bilo 14 miliona stabala šljive, a da danas za trećinu manje.

"Trendovi se moraju preokrenuti, poljoprivreda i turizam su šansa Srbije koju ne smemo propustiti", kazao je Stefanović i pozvao sve - od onih koji vode zemlju, do zemljoradnika, da taj napor podrže.

Po rečima potpredsednika Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića, iz Srbije je u 2011. izvezeno sirove šljive za 19 miliona dolara, suve šljive za pet miliona dolara, a rakije za tri miliona dolara. Danas je nagrađen najbolji izvoznik suve šljive iz Srbije u prošloj godini - valjevska "Agranela" Aleksandra Tomića koga je PKS nagradila putovanjem na Međunarodni sajam u Moskvi. Rod šljiva u Podgorini, sa preko milion stabala, ove godine procenjuje se na oko šest do sedam hiljada tona što je jedva trećina uobičajenog roda u godinama bez suše. Trodnevni Sajam šljiva u Osečini završava se u nedelju, kada će biti nagrađeni najbolji proizvođači i proizvodi od šljiva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track