ANA IZ TOPOLE SAMA DOŠLA NA OVU IDEJU, A SAD JE REDOVNO SALEĆU ZA RECEPT: Evo kako ona kiseli sremuš (FOTO)
Foto: Rina.rs

dosetila se

ANA IZ TOPOLE SAMA DOŠLA NA OVU IDEJU, A SAD JE REDOVNO SALEĆU ZA RECEPT: Evo kako ona kiseli sremuš (FOTO)

Srbija -

TOPOLA - Dok cene hrane poslednjih meseci skaču u nebesa, ona najzdravija je i dalje besplatna i nalazi se u prirodi.

REKLI SU MI NIKO TI TO U ŠUMADIJI NEĆE JESTI A SAD TOLIKO TRAŽE DA MI FALI PAPRIKA: Srbija priča o piti koju samo Vladica pravi!

Sremuš, Topola, Ana Nikodijević
foto: Rina.rs

Lekovitost sremuša nadaleko je poznata, a veruje se da ova divlja samonikla biljka pomaže kod mnogih oboljenja i poboljšava stanje čitavog organizma.

Ima je samo u proleće i to je najveća mana jer svi ti vitamini koje poseduje nisu dostupni tokom čitave godine. Ne može se sačuvati niti konzervirati na duži vremenski period, ali jedna vešta domaćica iz Topole dosetila se kako da ovoj lekovitoj biljci produži vek bar na nekoliko meseci.

„Sremuš je posebna biljka, veoma lekovita, ali uz bilo kakvu obradu gubi sva delotvorna dejstva, zbog toga sam ja došla na ideju da ukiselim sremuš. Kao takav ne gubi nikakva svojstva, a sastav je kao i za ostalu turšiju - voda, so, sirće, umesto šećera bagremov med i ne ide pasterizacija već odmah zatvaranje", otkriva za RINU svoj recept Ana Nikodijević.

Ona dodaje da se sremuš može iskorititi i za pravljenje namaza u koje se dodaje himalajska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće, a ukoliko se naprave kako treba mogu da potraju i do šest meseci. "Takođe se prave razne vrste tinktura u komovim rakijama, te tinkture su i najdelotvornije jer se najveći koncentrat sremuša zadrži u toj tečnosti“, kaže Ana.

Sremuš, Topola, Ana Nikodijević
foto: Rina.rs

Benefiti sremuša su višestruki i ova biljka predsstavlja pravo blago za naš organizam posle zime i obilnije ishrane.

NEVEROVATNA VOĆKA PRIJOVIĆIMA DONOSI ZARADU TOKOM ČITAVE GODINE: Plodovi se crvene usred snega, ova sorta rađa i u decembru (FOTO)

„Čisti krvne sudove, detoks creva, čisti krvni sistem, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučljivo je da se konzumira svaki dan, najednostavnije kao salata, par kapi sirćeta i maslinovog ulja nekoliko sati da odstoji i uz brojna glavna jela je veoma ukusan“, ističe naša sagovornica.

Sremuš, Topola, Ana Nikodijević
foto: Rina.rs

Sremuš mnogi nazivaju i medveđi beli luk jer se veruje da nakon zimskog sna krepi čak i ove divlje životinje. Prema nekim istraživanjima ova biljka svrstana je u 12 najlekovitijih i zaštićena je u Evropi. Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom, dok su lukovice znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadrži aliin i malo etarskog ulja. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track