POLICAJAC HEROJ, SPASAO DEČAKA (14) SIGURNE SMRTI: Udarila ga struja, video sam da visi na banderi! Molio je da mu pomognem
Foto: T.S.

junak Policijske stanice Bačka Palanka

POLICAJAC HEROJ, SPASAO DEČAKA (14) SIGURNE SMRTI: Udarila ga struja, video sam da visi na banderi! Molio je da mu pomognem

Srbija -

Policijski službenik Svetislav Đurica iz Policijske stanice Bačka Palanka, spasao je u nedelju popodne sigurne smrti četrnaestogodišnjeg dečaka, učenika osmog razreda, iz Gajdobre kojeg je udarila struja.

Iako nije bio na dužnosti, kada je čuo da se jedan mladi život nalazi u opasnosti, ovaj hrabri policajac ni na trenutak nije razmišljao nego je odmah pohitao na lice mesta, kako bi pomogao.

Mirno nedeljno popodne i kafu sa suprugom, tog 8. maja, prekinuo je telefonski poziv oca dečaka kojem je život bio u opasnosti, a koji se u tom trenutku nalazio u obližnjem Mladenovu. On je pozvao policijskog službenika Svetilslava Đuricu i zabrinutim i uznemirenim glasom zamolio ga da pomogne njegovom četrnaestogodišnjem sinu koji je, kako su mu javili dečakovi drugari, povređen.

- Objasnio mi je gde se otprilike deca nalaze i supruga i ja smo odmah seli u kola i krenuli na lice mesta. Rečeno mi je da su se deca igrala u delu sela blizu groblja, te smo se odmah uputili tamo, ali njih nije bilo na tom mestu. Izašao sam iz kola, i dalje ne vidim decu, ne čujem ni žamor, okrećem se, nigde nikoga… Počinjem da dozivam dečaka po imenu, al opet ništa - priča za “Dnevnik” policijski službenik Svetislav Đurica i dodaje da mu je u tom trenutku svašta prolazilo kroz glavu.

U jednom trenutku, kako kaže, kada je došao do kraja groblja, iz pravca jednog dela koji je obrastao travom, kod Ulice Branka Radičevića, u blizini farme pilića, čuje jauk i vrištanje.

- Naišla je jedna žena koja je zapomagala, a ja sam u tom trenutku pogledao ka banderi odakle se čulo dozivanje u pomoć i ugledao stravičan prizor. Dečak je visio naglavačke, okačen levim stopalom, odnosno zaglavljen na banderi, četiri, pet metara od tla. Visio je sigurno desetak minuta pre nego što sam ja stigao na lice mesta, a kada me je ugledao molio je da mu pomognem - prepričava svoje, možda, najteže iskustvo Svetislav Đurica.

Iako je se u svojoj profesionalnoj karijeri susretao sa raznim teškim i mučnim situacijama, u ovoj nije bio suguran kako bi bilo najbolje da postupi. Razmišljao je da se popne i da drži dečaka dok ne dođe pomoć, ali je strahovao koliko će on još moći tako da visi. Plašio se i šta ako mu se izvuče noga iz patike. Brojna pitanja su mu se vrzmala po glavi, da bi ovaj hrabri pripadnik Policijske uprave Novi Sad, odlučio da se uprkos opasnosti od strujnog udara popne na banderu. Sve vreme je četrnaestogodišnjaka smirivao i ulivao mu nadu da će se sve dobro završiti.

Bio je spreman da žrtvuje svoj život kako bi spasio dečakov. Kada se popeo na banderu i stigao blizu četrnaestogodišnjaka, primetio je da on ne može ništa sa desnom rukom i da ga je udarila struja u predelu grudi, te ga je stavio u “ge” položaj u vazduhu i prihvatio oko struka, a nogu prebacio preko kolena i tako ga držao.

U situaciji gde je dečak povređen i dezorjentisan bilo je veoma teško i naporno silaziti sa bandere, ali se i ipak usudio na taj kotrak.

- Iako ozbiljno povređen, dečak je zaista bio veoma hrabar i slušao je sve što sam mu govorio, tako da smo se zajedno, polako, spuštali niz banderu. Ubrzo je pristiglo i vozilo hitne pomoći Doma zdravlja Bačka Palanka i prevezlo dečaka u Dečju bolnicu u Novi Sad gde se oporavlja - kaže vodnik prve klase Svetislava Đurica iz Gajdobre koji je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sticajem životnih okolnosti, zaposlen od 1993. godine.

Svestan rizika, Đurica, kojem je ostalo još tri godine do penzije, kaže da nije mogao ni kao profesionalac, a ni kao otac dvoje dece da ostavi povređeno dete kojem preti opasnost da padne sa četiri, pet metara visine čekajući dodatnu pomoć. On je ovim gestom pokazao šta znači biti požrtvovan i odgovoran policajac.

(Kurir.rs/Dnevnik/D.Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track