02:10

DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA: Jezivi mejlovi stigli na adrese više osnovnih škola u Srbiji

novi udar

DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA: Jezivi mejlovi stigli na adrese više osnovnih škola u Srbiji

Srbija -

Škole u Novom Sadu, Nišu, Rumi, Inđiji, kao i Prokuplju rano jutros našle su se na meti sajber napada. Više njih dobilo je dojave o postavljenim bombama.

Više škola u Novom Sadu je dobilo dojave, a među njima je i škola "Petefi Šandor", OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Duško Radović", kao i škola u Bukovcu...

Na meti i Niš

Direktor Osnovne škole Mika Antić, Miloš Stanković kaže da je preteći mejl stigao u 6.35 sati jutros tako da su preuzete sve mere da deca budu bezbedna. - Obaveštena je policija, školska uprava i deca će danas preći na on line nastavu. U mejlu se navodi da je postavljeno nekoliko eksplozivnih naprava u zgradi i dvorištu škole - rekao je on. Deca su puštena kući i u Osnovnoj školi Radoje Domanović i drugima gde se čekaju antidiverzione ekipe radi detaljnog pregleda. U toku jučerašnjeg dana je dojava o bombi bila u Gimnaziji Bora Stanković i u još par srednjih škola.

Sadržaj poruke jeziv

Svi mejlovi su različite sadržine, a najjezivija poruka stigla je u Niš, u Osnovnoj školi "Miroslav Antić".

Sadržaj poruke je sledeći:

- Na teritoriji škole podmetnuto mnogo bombi. Put ljudskog opstanka i samousavršavanja je pogrešan, vodi u ćorsokak, u uništenje svega drugog, svega stvarno živog. Evolve! Shvatite, konačno, svoje pravo značenje i mesto u ovom svetu! Shvatite da ste vi tu suvišni, vi ste genetsko đubre koje ne bi trebalo da bude, đubre stvoreno slučajno kao rezultat evolucione greške, đubre koje treba uništiti - napisano je u poruci, prenosi Informer.

Takođe, danas je u Rumi stigla dojava o postavljenoj bombi u sve četiri osnovne škole, a nastavnici su odmah obavestili roditelje kako ne bi poslali decu u školu.

Dojave o bombama i u Vranju

Dojave o bombi stigle su od jutros u nekoliko škola na području Grada Vranja, potvrđeno je Kuriru u PU Vranje.

Izvršena je evakuacija učenika i osoblja škola.

Policija je na terenu i u toku je kontradiverzioni pregled škola i objekata oko njih.

Prema saznanjima Kurira jutros u 9.28 časova dojava o bombi stigla je u OŠ "1 Maj " Vrtogoš. Deca su puštena kućama. Policija je na terenu i u toku je kontradiverzioni pregled škole.

Policija će izvršiti bezbednosnu proveru škole.

(T.S.)

Roditelji su poruke dobili pola sata pred prepodnevnu nastavu.

U mejlu uvrede i pretnje

Direktorka osnovne škole „Ratko pavlović Ćićko“ u Prokuplju koja kaže da je mejl koji je jutros stigao na adresu škole sadržao i uvrede, kao i pretnje o bombi.

-Obvestili smo Školsku upravu u Nišu, policiju, Grad Prokuplje. Mi smo već imali plan evakuacije za ovaj slučaj, a i nastava nije počela, jer smo mejl videli čim j stigao - kazala nam je direktroka Todorović.

Reč je o cirkularnom mejlu, koji je u isto vreme poslati svim školama, čak i osnovnoj u Žitnm Potoku, koji je u planinskom kraju.

(B.R.)

Podsećamo, u proteklom periodu Srbija je izložena stalnim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama, a pre nekoliko dana na meti su bile i beogradske srednje i osnovne škole, zbog čega se nastava dva dana odvijala onlajn.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:27

DA LI VAS PLAŠE DOJAVE O BOMBAMA? Beograđani u strahu za svoje najbliže: Evo šta su uplašeni ljudi rekli (ANKETA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track