STRATEGIJA DALA REZULTATE Sve manje slučajeva TRGOVINE LJUDIMA na jugu Srbije
Foto: T.S.

ohrabrujuća vest

STRATEGIJA DALA REZULTATE Sve manje slučajeva TRGOVINE LJUDIMA na jugu Srbije

Srbija -

Na području Višeg javnog tužilaštva u Vranju u periodu od 2017. do 2021. godine registrovana su četiri slučaja trgovine ljudima, a žrtve su uglavnom žene, saopšteno je na sastanku predstavnika grupe eksperata Savete Evrope za suzbijanje trgovine ljudima – GRETA, lokalne samouprave i Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

Danijela Trajković, viši javni tužilac u Vranju, navela je da je Više javno tužilaštvo od 2013. godine sastavni deo Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima i da je u proteklom periodu ostvarena izuzetna međusobna saradnja.

- Na području Višeg javnog tužilaštva u Vranju u periodu od 2017. do 2021. godine registrovana su četiri slučaja trgovine ljudima. Žrtve su uglavnom žene. Imamo pravosnažno osuđujuća lica, a prosečna kaznena politika za izvršioce je po pet godina zatvora. U prošloj godini nismo imali evidentirane slučajeve trgovine ljudima - rekla je Danijela Trajković.

Vranje
foto: T.S.

Iz Delegacije grupe eksperata Saveta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima govorila je Ia Dadunashvili, članica GRETA, naglašavajući da je ovo treći krug evolucije koji se sprovodi u Srbiji.

Vranje
foto: T.S.

- Tema posete je prezentovanje delatvornih pravnih lekova za žrtve trgovine ljudima i razmatranje njihovih zahteva za odštetu. Misija je razgovor sa predstavnicima vlasti i civilnog društva, koji se bore protiv trgovine ljudima, sa ciljem dobijanja uvida u stvarno stanje. Nakon ovoga biće sastavljen izveštaj koji će biti predstavljen na plenarnoj sednici 15 članica grupe GRETA i upućen Vladi Republike Srbije - rekla je Ia Dadunashvili.

- Statistike pokazuju da adekvatna prevencija smanjuje i broj žrtava trgovine ljudima - rekla je gradska većnica Danijela Milosavljević.

Takođe je istakla da sastanak predstavlja monitoring rada Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

- U ovoj oblasti Grad Vranje je jedan od reprezenta u Srbiji jer od 2013. godine ima veoma aktivnu lokalnu mrežu za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima. Cilj naše lokalne mreže je pre svega prevencija. U tom smislu preduzimaju se kontinuirane aktivnosti i sprovode edukacije, koje su pre svega usmerene ka deci i mladima, koji su najčešće žrtve trgovine ljudima - rekla je gradska većnica.

Sastanak je održan u sali Skupštine grada

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja