VELIKI POŽAR IZMEĐU KIKINDE I MOKRINA: Vatrena stihija guta pšenicu, vatrogasci je satima gase (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

gore žitorodna polja

VELIKI POŽAR IZMEĐU KIKINDE I MOKRINA: Vatrena stihija guta pšenicu, vatrogasci je satima gase (FOTO)

Srbija -

Veliki požar ovog popodneva zahvatio je žitorodna polja između Kikinde i Mokrina.

U delu atara Brešće, vatra je buknula oko 15 časova. Izgorele su ovršene parcele, a vatra guta pšenicu koju je tek trebalo da požnju. U gašenju učestvuju pripadnici Vatrogasno- spasilačkog bataljona. Na licu mesta su vatrogasci kompanije NIS, ali i poljoprivrednici i mehanizacija kompanije Romić.

Kikinda, požar
foto: Kurir/S.U.

Kako saznajemo, vatra je zahvatila čak oko 30 hektara pšenice koja nije ovršena. Od poljočuvara smo na licu mesta saznali da su stradala pšenična polja kompanija Romić i Matijević. Šta je prouzrokovalo požar još ne može da se precizno kaže, kao ni šteta, ali je već sad jasno da je ogromna:

Kikinda, požar
foto: Kurir/S.U.

- Svake godine u vreme žetve na ovom potezu buknu najmanje tri požara. Požar sam uočio oko 14 sati i 45 minuta. Vatrogasci su brzo došli na lice mesta jer je neko u međuvremenu prijavio požar. Izgorelo je dosta parcela, među kojima i neovršeno žito. Izgorela je na nekim njivama i balirana slama - rekao nam je Bojan Beguš iz kikindske poljočuvarske službe.

Kikinda, požar
foto: Kurir/S.U.

Kako je Kuriru potvrđeno u kikindskoj policiji, vatra je zahvatila veliku površni između periferije grada i Mokrina, a širi se prema Nakovu. Vatrogascima vetar otežava gašenje.

STOP paljenju vatre na otvorenom

Sektor za vanredne situacije, grad Kikinda i policija ove godine prvi put organizuju akciju pod nazivom „STOP paljenju vatre na otvorenom prostoru“. Ovo je, smatraju nadležni, način da još jednom skrenu pažnju na opasnosti i posledice zbog paljenja strnjike. Kazne za paljenje regulisane su Zakonom o zaštiti od požara i gradskom Odlukom o zaštiti poljoptivrednih imanja. Kreću se od 10.000 do 50.000 dinara za privatna lica, a za pravna su od 300.000 do milion dinara. Oni koji pale strnjišta biće u obavezi da plate troškove izlaska vatrogasne ekipe na teren, a neće moći ni da konkurišu za podsticajna sredstva u naredne dve godine- rečeno je pre nekoliko dana na sednici Štaba za žetvu i vršidbu.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja