VELIKA SVEČANOST U ŽUPI: Aleksandrovac obeležio imendan (FOTO)
Foto: Ž. M.

VELIKA SVEČANOST U ŽUPI: Aleksandrovac obeležio imendan (FOTO)

Srbija -

U Zavičajnom muzeju Župa u Aleksandrovcu obeležen je veoma značajan jubilej ove potkopaoničke opštine - 140 godina Imendana Aleksandrovca.

Istoričari iz ove varošice Ivan Brborić i Miroslav Šljivić održali su zapaženo predavanje o temi „Srbija i Aleksandrovac u drugoj polovini 19. veka“.

Aleksandrovac
foto: Ž. M.

Direktor Zavičajnog muzeja Miroslav Šljivić bavio se političkim prilikama u Srbiji u drugoj polovini 19.veka: - U Srbiji čitav devetnaesti vek, pored borbe za oslobođenje od Turaka, je i borba između dinastija Obrenović i Karađorđević i njihovih pristalica.

Ta borba počinje ubistvom Karađorđa nastavlja se ubistvom Kneza Mihajla na Košutnjaku, da bi se završila ubistvom Aleksandra Obrenovića u majskom prevratu.

Aleksandrovac
foto: Ž. M.

To je vreme modernizacije Srbije. Mnogi se školuju na prestižnim unirvezitetima u Beču, Parizu, Cirihu i nove ideje donose u Srbiju. Stvorena su institucije koje su od velikog značaja i danas: Društvo srpske slovesnosti, preteča SANU, Vojna akademija i druge, istakao je Šljivić Ivan Brborić, istoričar i muzijski savetnik u istoj ustanovi govorio je o istorijskim prilikama u Župi u drugoj polovini 19. veka, kada Kožetin dobija status varošice.

Aleksandrovac
foto: Ž. M.

- Na inicijativu građana varošice Kožetin koji pišu kralju Milanu Obrenoviću, ista ubrzo menja ime u Aleksandrovac, 1882. godine. Od nekada pet Aleksandrovca u bivšoj Jugoslaviji, jedino je župski dobio ime po Aleksandru Obrenoviću.

Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track