NAROD UVELIKO SPREMA LILE ZA PETROVDAN: Drevni običaj biće ispoštovan i ove godine u loznici (FOTO)
Foto: T.Ilić

tradicija

NAROD UVELIKO SPREMA LILE ZA PETROVDAN: Drevni običaj biće ispoštovan i ove godine u loznici (FOTO)

Srbija -

Prodavaca lila, koje će biti upaljene uoči Petrovdana u ponedeljak uveče od 20 sati kod stare crkve, ima na više mesta u gradu, a kao i uvek najviše ih je na mostu kod zelene pijace.

Lile nisu podlegle opštim poskupljenjima pa i dalje koštaju od 150 do 200 dinara, a ponuda je dobra.

- Ima nas možda više nego lani, narod kupuje, ali više interesovanja očekujem sutra i u ponedeljak ujutru pošto mi volimo da sve radimo u poslednji čas. Deca vole ovaj običaj, a roditelji, bake i deke im kupuju po više komada pa nije čudo da neki ljudi prave i po hiljadu lila i sve ih prodaju - kaže jedan od prodavaca na mostu.

Loznica
foto: T.Ilić

Lile se pale na raskrsnicama gde se narod okuplja, uzvišenjima, mestima gde ima prostora da se u što većem broju okreće lilu i odakle se njihov plamen što bolje i dalje vidi, a to najčešće čine deca i mladi.

Loznica
foto: T.Ilić

Običaj lilanja, paljenja kore divlje trešnje ili breze koja se osušena stavlja na drveni štap, simbolizuje vremena kad su hrišćani bili progonjeni i mučeni, vezivani za stubove, polivani smolom i paljeni. Sačuvan je u lozničkom kraju i ovom delu Srbije, a Crkvena opština staroloznička već više od decenije u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice organizuje zajedničko paljenje lila.

Takvo organizovano lilanje okupljalo je minulih godina, posebno pre pojave korone, više od 500 dece u pratnji roditelja. Turistička organizacija Loznice od 2018. godine organizuje festival nazvan po lilama "LilaLO" u danima uoči praznika pa je tako i ove godine kada programi traju od 8. do 12. jula.

Očekuje se da Lozničani i ove godine u velikom broju upale petrovdanske lile i ispoštuju lepu tradiciju.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track