KONCERTI, ZABAVA I LILANJE: Počeo LILA LO festival u Loznici i trajaće do 12. jula
Foto: T. Ilić

bogat program

KONCERTI, ZABAVA I LILANJE: Počeo LILA LO festival u Loznici i trajaće do 12. jula

Srbija -

LOZNICA – Svečanim otvaranjem i koncertom ‘’Klasična fantazija’’ koji će održati pijanista Nikola Avramović, inače, Lozničanin, zajedno sa violončelistom Nemanjom Stankovićem, večeras je u Vukovom domu kulture počeo peti festivala “Lila Lo” koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) koji će trajati do 12. jula.

Narednih pet dana domaćini programa biće Loznica, Tršić i Banja Koviljača, a festival posvećen narodnom običaju lilanja koji se zadržao u ovom delu Srbije, završava se u utorak, na Petrovdan.

Loznica
foto: T. Ilić

-‘’Lila Lo’’ festival posvećen je narodnom običaju lilanja, mladima kao i svima koji se osećaju tako. Imaćemo pet koncerata na kojima su neki od učesnika, ili iz Loznice, ili su poreklom iz nje – rekla je Snežana Perić, direktorka TOGL i dodala da festival podržavaju gradska uprava, Kancelarije za mlade, Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“, Crkvena opština loznička kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Loznica
foto: T. Ilić

Tokom njegovog trajanja biće organizovane izložbe skulptura, etno-bazari, pozorišne predstave za decu, kao i prodajna izložba zanatskog piva. Sutra će centar zbivanja biti Tršić gde će biti priređen celodnevni program za decu, takmičenje ‘’Brkovi po Vuku“, dok će na pozornici na saborištu od 20 časova koncert održati Rok simfonije iz Banjaluke čiji je dirigent Lozničanin Dušan Urošević.

Loznica
foto: T. Ilić

Vukovo rodno selo je mesto programa i u nedelju kada će biti proglašen pobednik u takmičenju brkajlija, a uveče će na saborištu nastupiti regionalna muzička umetnica Amira Medunjanin. Istoga dana će prvi put biti organizovana velika plesna žurka i igra svetla ‘’Fontana u boji“, kojom će posle više godina banjska fontana u Koviljači ponovo biti ‘’obojena’’.

Dan uoči Petrovdana, kako tradicija nalaže u večernjim satima sledi paljenje lila kod stare lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u 20 časova, a onda će sat kasnije na tršićkom saborištu zapevati Konstrakta i grupa ‘’Zemlja gruva“.

Loznica
foto: T. Ilić

Tačka na festival sledi u utorak, kada će u parku Banje Koviljače biti održana smotra folklora ‘’Sastanak“ i ‘’Kolo za dukat“, a svečano zatvaranje programa je u 20 sati u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla gde će ‘’Vizantijski mozaik“, kompozitorsko delo Lozničanina, akademika Svetislava Božića, izvesti Srpski kamerni orkestar kojim diriguje Đorđe Pavlović, poreklom iz ‘’kraljevske banje’’.

Organizatori ističu da su kao i do sada besplatni svi programi ‘’Lila-Lo“ festivala i da je i ove godine obezbeđen besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica - Tršić.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track