00:20

Održan Sabor frulaša u Prislonici

Kulturiška

MANIFESTACIJA ZA PUBLIKU ISTANČANOG SLUHA I UKUSA: Održan Sabor frulaša u Prislonici, proglašeni pobednici, gostovali Kolumbijci

Srbija -

U Prislonici kod Čačka, sinoć je završen 35. Sabor frulaša Srbije. Ovo je verovatno jedini sabor u Srbiji na kojem se osim tonova instrumenata čiju slavu pronosi, ne može čuti bilo koja druga vrsta muzike. Tako je bilo i ove godine.

U takmičarskom delu Sabora frulaša nadmetalo se 49 učesnika iz cele Srbije, a pobedu je u izvornoj kategoriji odneo Miljan Toković. Prvo mesto u kategoriji savremenog sviranja pripalo je Svetozaru Šutiću iz Beograda. U kategoriji do 12 godina pobedila Anika Nikić iz Niša, od 12 do 16 Mateja Stevanović iz Ravanice kod Kraljeva. A u kategoriji mladih dueta Sofija i Teodora Kolarević iz Brusa. Nagrada publike pripala je Marini Stevanović.

frula, Sabor frulaša, Prislonica
foto: Kurir/D.Č.

Osim ozvučenja na centralnoj takmičarskoj bini, drugih pojačivača zvuka nije bilo. Tokom dva topla letnja dana posetioci su slušali predavanja, gledali izložbe, uživali u besedama nadahnutih pesnika i zdravičara, pazarili delove narodnih nošnji i po koju frulu. Graditelji srpskog nacionalnog instrumenta, imali su priliku da pokažu svoje umeće.

- Za izradu kvalitetne frule nepohodno je drvo šljive ili drena, jedinog drveta čija je specifična gustina veća od vode. Za frulu se bira "srce" drveta, ostalo je umeće graditelja - priča Miroslav Vesović (90) iz Leštana koji u Prislonicu dolazi već 15 godina. Ovaj penzionisani nastavnik matematike i fizike kaže da je prvu frulu napravio pre 50 godina, gledajući kako to radi njegov otac.

Gosti ovogodišnjeg Sabora bili su i Kolumbijci Hairo i Fabio. Bez obzira što nijedan ne zna ni reč engleskog ili srpskog, vrlo lako su se uklopili u domaći ambijent.

frula, Sabor frulaša, Prislonica
foto: Kurir/D.Č.

- Srbija je prelepa, želimo da ponovo dođemo u Prislonicu i Čačak - reklai su u glas stanovnici Bogote, sve vreme govoreći "Es hermoso, hermoso"...

Svi koji su se ove godine na Saboru sreli, ako ih sreća i zdravlje posluže, srešće se opet. Sabor u Prislonici je ove godine imao standardno dobru posećenost biranih frulaša i ljubitelja instrumenta koji je nekada imala svaka kuća u Srbiji.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track