Najnovije vesti

MEDVED RADUN VLADA SRPSKOM PLANINOM: Ima 220 kg, nalazi se u punoj snazi, a kad naiđe svi mu se SKLANJAJU SA PUTA
Foto: RINA

nema većeg

MEDVED RADUN VLADA SRPSKOM PLANINOM: Ima 220 kg, nalazi se u punoj snazi, a kad naiđe svi mu se SKLANJAJU SA PUTA

Srbija -

Medvedi na Goliji nisu nikakvo iznenađenje, a neretko zna da dođe i do bliskog susreta meštana sa ovim šumskim životinjama.

U saradnji sa parkom prirode Golija i Biološkog fakulteta iz Beograda dva medveda sada su dobila svoja imena i GPS ogrlice. Radun i Mališa novi su stanovnici divljih predela.

- Sa GPS ogrlicama će se pratiti njihova prirodna kretanja. Radun kao stariji medved ima daleko veću teritoriju kretanja i kreće se na delu Javora i čitave Golije. Na tom predelu je dominatan. Tu teritoriju nikada nije napuštao niti išao na dalja putovanja za razliku od nekih drugih medveda njegovog uzrasta. Mališa je dosta teritorijalniji i kreće se na jako malom prostoru u okolini Radočela. To je i za očekivati shodno njegovoj starosti - rekao je profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Mališa je star dve godine i praktično je meče koje majka treba da pusti od sebe. Radun je napunio više od osam godina i sada je u punoj snazi. Dostiže težinu od 220 kilograma i jedan je od dominantnih mužjaka na tom prostoru. Iako ponekad i samo njihove fotografije ulivaju strah, ističe se da ukoliko ugledate medveda nema potrebe za panikom, jer se veoma retko dešava da prvi napadnu ljude. Mahom ih prvi osete u svojoj blizini i sakriju se.

- Кad ugledate medveda ne treba paničiti već se udaljiti na bezbednu distancu. Uobičajna reakcija medveda je da pobegne ukoliko mu date do znanja da ste u njegovom okruženju nekim oglašavanjem. Čuće to i neće se pojaviti pred vama, ali naravno ne da preterano vičete jer to može biti kontraproduktivno da se oseti ugroženo pa u cilju odbrane da napadne - zaključio je Ćirović.

(Kurir.rs/Rina/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track