DOTERIVANJE "KAMENE DEVOJKE": Za nastavak uređenja prostorija Podzemnog grada Karađorđevića 6,2 miliona
Foto: Kurir/T.Ilić

pomoć države

DOTERIVANJE "KAMENE DEVOJKE": Za nastavak uređenja prostorija Podzemnog grada Karađorđevića 6,2 miliona

Srbija -

Opština Mali Zvornik dobila je od države još 6,2 miliona za nastavak uređenja prostorija Podzemnog grada Karađorđevića, dok će iz svog budžeta za tu namenu izdvojiti oko dva miliona dinara, saopšteno je iz ove lokalne samouprave.

Ugovor o korišćenju dobijenih sredstava potpisan je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a dobijeni novac biće upotrebljen za nabavku gotovih komada stilskog nameštaja ili izradu replika nameštaja iz perioda pre Drugog svetskog rata, za opremanje trinaest prostorija u ‘’Kamenoj devojci“, kako je glasila šifra pod kojom je objekat građen.

Pored toga biće nabavljene i replike pušaka, uređaja i predmeta iz toga doba, postavljeno dvanaest izložbenih panoa sa istorijskim činjenicama, a predviđena je i nabavka i postavljanje 30 tabli sa obaveštenjima, kao dopuna postojeće turističke signalizacije u podzemnom gradu. Nameštaj i ostali predmeti koji budu nabavljeni biće postavljeni u prostorijama adaptiranim u prethodnim fazama uređenja dela Podzemnog grada Karađorđevića.

Mali Zvornik, Kamena devojka
foto: Kurir/T.Ilić

Predsednik opštine, Zorana Jevtića, kaže da će uporedo sa ovim planiranim radovima lokalna samouprava realizovati aktivnosti na daljoj obnovi kulturno istorijskog spomenika iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Sledeći planirani korak u Podzemnom gradu je opremanje i oslikavanje prostora kapele pa predstoji priprema tehničke dokumentacije kako bi opština naredne godine spremno dočekala novi konkurs resornog ministarstva.

Sa radovima koji sada predstoje i onim što je prethodno urađeno biće napravljena celina što se tiče turističke ponude kompleksa ‘’Kamena devojka’’.

1 / 3 Foto: Kurir/T.Ilić

Podsetimo, obnova Podzemnog grada Karađorđevića odvija u skladu sa obećanjem predsednika Aleksandra Vučića iz maja 2019. kada je bio na otvaranju dela kompleksa renoviranog u prvoj fazi radova, da će država omogućiti nastavak obnove ove znamenitosti što se u prethodnom periodu i potvrdilo. Posetioce dočekuje postavka ‘’Kamena devojka“, koju je uradio istoričar Zoran Tošić iz Loznice, i mogu videti prostorije opremljene delovima nameštaja i predmetima iz vremena Kraljevine Jugoslavije, a među njima su primerci oružja, mape, novine, zastave, slike i slično.

‘’Kamena devojka“, ukupne površine oko 5.000 metara kvadratnih, od kojih je oko 3.000 korisne, najvažniji je istorijski objekat na teritoriji malozvorničke opštine. Ima oko 1.500 metara hodnika i 75 prostorija, a kralj ga je u tajnosti gradio od 1930. do 1934. Posle atentata u Marseju sve je prekinuto, a do tada su dve trećine objekta završene. Renovirani deo objekta turisti posećuju i uživaju u jedinstvenom kompleksu koji je decenijama bio zaboravljen i sakriven u steni pored Drine.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja