KURIR SPASAO STANOVNIKE U PROKUPLJU ZARAZE I SMRADA: Stanovnicima Liparske ulice pretila zaraza (FOTO)
Sve je bilo puno đubreta - dvorište PVV pre nego što su ga očistili, Foto: Biljana Roganović

USPEH

KURIR SPASAO STANOVNIKE U PROKUPLJU ZARAZE I SMRADA: Stanovnicima Liparske ulice pretila zaraza (FOTO)

Srbija -

Stanari Liparske ulice bili u problemu jer je preduzeće "Por Verner Veber", zaduženo za odnošenja smeća, skupljeno đubre istovarivalo u sopstveno dvorište. A onda su se obratili nama

Stanovnicima prokupačke Liparske ulice pretila je zaraza, a od smrada nisu mogli da otvore prozore jer privatno preduzeće koje obavlja uslugu iznošenja smeća "Por Verner Veber" (PWW) izbacuje đubre u prostoru koji koristi, a koji se paralelno naslanja na Liparsku ulicu.

Pošto je ova noćna mora trajala, tvrde meštani, mesecima, rešili su da se obrate Kuriru. Mi smo poslali pitanja PWW, a oni su iskoristili deset dana kako bi očistili sav prostor. Pa tek onda nam odgovorili! Tako je Kurir spasao stanovnike Liparske ulice smrada i potencijalne zaraze.

- Ovo je neverovatno, mesecima kukamo, tražimo izlaz, molimo da ne izbacuju smeće u to njihovo dvorište, pogon, kako ga već zovu, upozoravamo da je reč o urbanom delu grada, a oni nisu hteli ništa da učine. Onda ste se vi uključili i problem je rešen, sve smeće koje je istovarivano u dvorištu je nestalo - kaže Milena Kostić, koja živi u ovoj ulici.

smeće
foto: Biljana Roganović

Preduzeće "Por Verner Veber" koristi deo prostora nekadašnje fabrike konditorskih proizvoda "Hisar" za svoje kamione. Tako je već duže vreme. Pored zgradice u kojoj su kancelarije smešten je dvorišni prostor.

Kamioni đubretari, tvrde stanovnici Liparske ulice, dođu i izbace sve smeće tu u ogromne kontejnere, koji su otvoreni i iz njih se đubre neretko preliva i ispada. Kako se nekadašnji pogon "Hisara" celom dužinom naslanja na Liparsku, u kojoj je naseljena 121 kuća, stanovnici su se svakodnevno suočavali sa mogućom ogromnom ekološkom katastrofom.

Ne samo da se od smeća širio nesnosan smrad već je to bio i izvor potencijalne zaraze, i to ih je najviše plašilo.

- Moja kuća je na desetak koraka od tog nezakonitog smetlišta. Žena treba da se porodi. Šta mislite kako je živeti u takvom okruženju i čekati bebu? - kazao nam je meštanin Miloš, pričajući nam o problemima sa PWW.

Mi smo u više navrata obišli i slikali dvorište koje ova privatna firma koristi i zatekli prepune kontejnere, iz kojih viri smeće, kao i ogromne gomile đubreta u samom dvorištu. Zatim smo pozvali prokupačku ispostavu ĆPor Verner Vebera" i rečeno nam je da se obratimo pismenim putem, što smo i učinili.

smeće
foto: Biljana Roganović

U više navrata su nas telefonom obaveštavali da budemo strpljivi i da ćemo dobiti odgovor za nekoliko dana. I tek nakon deset dana stigao je odgovor u kojem nas nadležno lice obaveštava da naši navodi da je smeće razbacano po dvorištu nisu tačni, da oni samo vrše pretovar u tom dvorištu! Taman toliko da se sve počisti i sredi. A naše fotografije i svedočenja žitelja Liparske ulice ih demantuju.

- To činimo zato što se na taj način smanjuje broj nepotrebnih dolazaka i odlazaka kamiona manjeg kapaciteta na relaciji Prokuplje - regionalna sanitarna deponija "Željkovac" - Leskovac.

To je i energetski i ekonomski i ekološki opravdano jer na taj način štedimo i gorivo i novac i zbog manje potrošnje goriva manje se zagađuje životna sredina, što je u današnjoj aktuelnoj energetskoj finansijskoj krizi i potrebno i poželjno - navodi se u odgovoru "Por Verner Vebera".

smrad, neprijatan miris
foto: Profimedia

Nakon što nam je stigao odgovor, obišli smo lokaciju i zatekli besprekorno čist prostor, bez smeća u dvorištu, kao i poređane prazne kontejnere!

Stanovnici Liparske ulice kažu da samo nama mogu da zahvale što je leglo zaraze uklonjeno, ali misle da je to samo privremeno.

- Ako sledeći put opet učine isto, izlazimo na ulicu i blokiraćemo im prolaz, a onda zovemo i vas - dodaju nam zahvalni stanovnici Liparske ulice.

Kurir.rs/ Biljana Roganović

Bonus video:

02:52

OVO SMEĆE PRAVE NEODGOVORNE FIRME Vesić prisustvovao uklanjanju divlje deponije na Čukarici POZVAO GRAĐANE DA PRIJAVLJUJU DEPONIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track