PODIGNUT SPOMENIK RUSKOM CARU NIKOLAJU ROMANOVU: U Bajmoku tradicionalno obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta (FOTO)
Foto: Kurir/N.H.

svečano

PODIGNUT SPOMENIK RUSKOM CARU NIKOLAJU ROMANOVU: U Bajmoku tradicionalno obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta (FOTO)

Srbija -

Dan Solunskih dobrovoljaca i proboj Solunskog fronta tradicionalno se obeležava u naselju Rata u Bajmoku već 29 godina.

Na tom mestu juče je povodom 104. godišnjice proboja Solunskog fronta podignut spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, kao podsećanje na 27. jul 1914. godine, kad je u Beograd stiglo njegovo obećanje da Rusija neće napustiti Srbiju.

Ranijih godina su na Rati na istom mestu postavljene i biste vojvodi Živojinu Mišiću, serdaru Janku Vukotiću kao i velika spomen ploča sa imenima nastradalih na frontu.

Podsećanje na jedan vek od doseljavanja Solunaca u Bačku posle Prvog svetskog rata i parastos poginulim solunskim dobrovoljcima organizovano je u dvorištu Osnovne škole "Vuk Karadžić", a odazvali su se brojni gosti i potomci poginulih, zatim meštani Bajmoka, Subotice, Sombora i drugih bačkih opština.

Skup je otvorio Dragutin Lukić, penzionisani oficir Vojske Srbije, u ime Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca, a u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, obratio se Srđan Samardžić, član Gradskog veća.

Lukić je podsetio da je još prilikom obeležavanja 75 godina od tog važnog datuma na Rati podignut spomenika sa imenima 200 poginulih vojnika i starešina koji su se borili tokom Prvog svetskog rata.

1 / 11 Foto: Kurir/N.H.

- Tu su imena junaka koji su nas doveli do pobede, vojvode Mišića, serdara Janka Vukotića i drugih, a sada smo tu postavili i bistu našeg velikog saveznika - ruskog cara Nikolaja drugog Romanova. On je omogućio da se na istočnom frontu formira dobrovoljačka jedinica, što je kasnije, 16. aprila 1916. godine, stvorilo uslove da se formira Prva srpska dobrovoljačka divizija. Želeli smo da ova njegova bista na Rati večno vrši smotru solunskih junaka čija su imena uklesana na spomen ploči - rekao je Dragutin Lukić okupljenim meštanima.

Bistu ruskom caru Nikolaju uradio je vajar Franjo Mačković iz Subotice, a ideja je realizovana finansijskom podrškom Petra Miloševića, unuka solunskog dobrovoljca Boška Miloševića.

Vek od doseljavanja

Na Ratu su 1921. godine stigli prvi dobrovoljci iz Crne Gore i više od stotinu porodica iz Like, Bosne i Hercegovine i na desetine Bunjevaca iz Tavankuta.

Petar je podsetio da je njegov deda bio Solunac, ali i jedan od osnivača Rate u Bajmoku i rekao da je zato podržao plemenitu ideju Dragana Lukića da se ruskom caru podigne spomenik na Rati.

- Ovom bistom našoj omladini ostaje za nauk podsećanje na te istorijske trenutke i naše solunske dobrovoljce. Moj deda se nakon proglasa crnogorskog kralja Nikole iz Amerike vratio da bude dobrovoljac i ratuje za otadžbinu i kralja. Moja porodica mi je duboko usadila ta časna načela. Smatram da bih uradio to isto kao i moj deda Boško - rekao je Petar Milošević.

U prigodnom programu su učestvovali i pesnici, pevačka grupa Subotičke frajle, kantautor Aleksandar Toković, udruženje Kolo srpskih sestara iz Subotice, a sveštenstvo SPC održalo je parastos preminulim Soluncima.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja