RAZVOJ KULTURE GRADA NA DUNAVU: Smederevo prepoznatljivo na kulturnoj mapi Srbije
Foto: Shutterstock

RAZVOJ KULTURE GRADA NA DUNAVU: Smederevo prepoznatljivo na kulturnoj mapi Srbije

Srbija -

Veliki značaj pridajemo razvoju kulture sa željom da kvalitet života svojih sugrađana, posebno mladih ljudi, podignemo na još viši nivo, kaže većnica Ćirković

Smederevo, grad na obali Dunava, gde je smešten dvor despota Đurđa Brankovića, jeste grad gde se prepliću kultura, umetnost i tradicija. U skladu sa strateškim opredeljenjem, grad Smederevo pridaje veliki značaj razvoju kulture i negovanju tradicije, kaže Maja Ćirković, članica Veća za kulturu, turizam i informisanje grada Smedereva.

- Grad je prepun kulturno-istorijskih znamenitosti koje svedoče o našoj prošlosti, običajima, graditeljskim navikama iz različitih epoha, te umetnosti i načina života uopšte. Veliki značaj pridajemo razvoju kulture sa željom da kvalitet života svojih sugrađana, posebno mladih ljudi, podignemo na još viši nivo - ističe Ćirković.

Kada je reč o najznačajnijim manifestacija u Smederevu, ona je podsetila da se grad Smederevo može pohvaliti brojnim manifestacijama i događajima koji pospešuju razvoj kulture u gradu i regionu.

- Najznačajnija manifestacija za naš grad je turističko-privredna manifestacija Smederevska jesen s dugogodišnjom tradicijom, a tu su i Kulturno leto, Miholjski susreti sela, Svetosavske svečanosti, Likovna kolonija grafika i Smederevski novogodišnji programi - navodi naša sagovornica i dodaje da je na kulturnoj mapi Srbije Smederevo prepoznatljivo po Smederevskoj tvrđavi, koja i jeste glavna turistička atrakcija u gradu i privlači najveći broj posetilaca.

- Njen najatraktivniji deo čini utvrđeni dvor, odnosno Mali grad, koji godišnje, na osnovu prodatih ulaznica, poseti više od 40.000 posetilaca. Tvrđava je prepoznata i kao lokacija za održavanje mnogih festivala, različita televizijska snimanja, snimanja serija i filmova. Grad ima odličnu priliku da iskoristi Smederevsku tvrđavu kao mesto za održavanje brojnih kulturnih dešavanja, u širem kontekstu turističke i privredne ponude.

Smederevska tvrđava predstavlja glavnu turističku atrakciju u Smederevu. Pored posete i obilaska ovog srednjovekovnog bisera, Ćirković preporučuje i posetu nekadašnjoj letnjoj rezidenciji srpske vladarske porodice Obrenović - vili Zlatni breg.

- Takođe, jedan od simbola u samom centru Smedereva je i Karađorđev dud, čija se starost procenjuje na približno 300 godina. Upravo pod njegovom krošnjom, 8. novembra 1805. godine, dizdar Muarem Guša predao je ključeve grada Smedereva voždu Karađorđu. Treba obići Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, koja datira iz 15. veka i nalazi se na današnjem Starom groblju, zatim Crkvu Svetog Georgija, na centralnom trgu, koja je jedna je od najlepših i najvećih crkava iz 19. veka u Srbiji. Tu su i zgrada starog načelstva, zgrada bivšeg hotela „Ninić“, zgrada crkvene opštine, zgrada smederevske Gimnazije, Šalinački lug na samo 10 kilometara udaljenosti od Smedereva.

Smederevo dobija marinu na Dunavu, što će dodatno obogatiti turistički potencijal grada.

- Projekat „Marina na Dunavu“ strateški je bitan za Smederevo u oblasti turizma, privrede, ali i svekolikog razvoja Smedereva. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja predstavljaju prednost ove lokacije na Dunavu. Uređena marina bi privukla kruzere i strane turiste, što bi Smederevu, kao srednjovekovnoj prestonici Srbije, značilo da se pozicionira na evropskim nautičkim mapama.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track