RADOVAN OVAKVO ČUDO NIJE VIDEO ZA 45 GODINA RADA NA NJIVI! Bog me pogledao pa je moja ZLATNA JABUKA obilato sazrela
Foto: Shutterstock

mašala

RADOVAN OVAKVO ČUDO NIJE VIDEO ZA 45 GODINA RADA NA NJIVI! Bog me pogledao pa je moja ZLATNA JABUKA obilato sazrela

Srbija -

Na njivi Radovana Sivčeva (70) iz Kikinde paradajz je nikao usred novembra, što se nije dogodilo za skoro pola veka, koliko se bavi povrtarstvom!

Veliki crveni i zeleni plodovi uspešno odolevaju plemenjači i drugim bolestima biljaka u kasnoj jeseni kad je njihovo vreme za sazrevanje na otvorenom davno prošlo.

Radovan, koji se čitavog života bavi povrtarstvom, kaže da se i sam iznenadio kad je na svojoj njivi ugledao plodove paradajza i to u novembru kada je već izgubio svaku nadu da će ova godina biti plodonosna bar za jednu poljoprivrednu kulturu. Čudo se, ipak, desilo, pa lepe novembarske dane provodi na njivi berući primerke njegovog, kako kaže "crvenog zlata". Među njima ima i dosta zelenih plodova kojima očigledno ne smeta što je već sredina novembra.

- Ovo je čudo neviđeno. Za 45 godina, koliko se bavim povrtarstvom, ovako nikada se nije dogodilo da u novembru berem paradajz. Već sam odustao od berbe jer je ova godina bila zaista loša za poljoprivredne kulture čemu je doprinelo mnogo sušnih dana. Međutim, kiša koja je obilno pala imala je uticaja da se paradajz odupre lošim uslovima i održi - kaže Radovan.

Dodaje da paradajz nije prskao.

- Ove godine sam imao sreće što nije bilo mraza pa je to najviše uticalo da sazreva. Ima puno zelenih plodova, ali ne verujum da će uspeti da dostignu crvenu boju jer se najavljuju hladniji dani - dodaje ovaj domaćin.

Zbog toga koristi poslednje zrake sunca i lepo vreme da na njivi ubira najbolje primerke ovog povrća.

- Paradajz me je izvukao sa rodom ove godine kad su i krastavac i kukuruz loše rodili zbog suše. Bog me je pogledao pa je moja "zlatna jabuka" obilato sazrela - smeška se povrtar koji i u osmoj deceniji, iako u poljoprivrednoj penziji, još radi i seje kulture na svojoj njivi.

Radovan svoje "crveno zlato" posle berbe odnosi kući i melje u posebnoj mašini posle čega se pretvara u kašastu masu i završava u staklenim flašama kao sok.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track