MUKE PROFESORKE ISTORIJE: Nedeljno mora da pređe više od 700 km da bi ispunila fond časova
Nemoguća misija Jelena Petrović, Foto: Kurir/D.Č.

MUKE PROFESORKE ISTORIJE: Nedeljno mora da pređe više od 700 km da bi ispunila fond časova

Srbija -

Školskoj upravi u Čačku uputila sam dopis da još jednom preispitaju raspodelu „koja je za bilo kog čoveka fizički neizvodljiva“, kaže Jelena Petrović

Odlukom radne podgrupe školske uprave u Čačku, profesorka istorije Jelena Petrović (47), radnik sa nepunom normom, raspoređena je taman tako da će nastavu moći da drži jedino ako se klonira.

Ona predaje istoriju osnovcima u Vraćevšnici, selu koje se nalazi na pola puta od Gornjeg Milanovca ka Kragujevcu, zatim u enklavi Babin Most u opštini Obilić, gde provodi dva dana. Da bi dopunila normu, radna podgrupa školske uprave joj je pre nekoliko dana dodelila i časove istorije u Srednjoj školi „Dragačevo“, gde bi po rasporedu trebalo da ima po dva časa sedmično u Lučanima i u Guči.

- Još sam u šoku. Po zakonu ne smem da odbijem dodeljenih 20 odsto nastave u školama u Lučanima i Guči, a kako ću to fizički postići, ni sama ne znam. Prihvatila sam odluku školske uprave, jer ako odbijem, po zakonu će me skinuti sa B liste tehnoloških viškova. Samo mi nije jasno zašto se zakon ne sprovodi i prema direktorima škola koji sprovode samovolju, krše zakon i ignorišu rešenja republičke prosvetne inspekcije - rekla je Petrovićeva, dodavši da je školskoj upravi u Čačku uputila dopis da još jednom preispitaju raspodelu „koja je za bilo kog čoveka fizički neizvodljiva“.

- Više od deset godina sredom u dva sata iza ponoći autobusom iz Preljine krećem na KiM. Nakon tri prevoza i 10 sati vožnje stižem na nastavu, kod suprugovih rođaka prenoćim. U četvrtak po podne se vraćam za Čačak da bih u petak stigla u Vraćevšnicu - priča Jelena, koja ima supruga i troje dece, s kojima se godinama viđa u mimohodu.

Upućivala je zahteve direktorima čačanske gimnazije i OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, gde je postojala potreba za nastavnikom istorije, ali odgovore nije dobila. Odgovore ni mi nismo dobili od Slađane Parezanović, načelnice školske uprave u Čačku, koja je inače i predsednica radne podgrupe.

Jelena je angažovala advokata da reši njen problem, a juče je trebalo da održi prvi čas srednjoškolcima u Guči i Lučanim:

- Te mlade ljude srećem prvi put. Kako da uvidim njihovo znanje? Kako ću im zaključiti ocene, ni sama ne znam.

RASPORED ČASOVA

Ponedeljak

Ljubićka Baluga - Čačak 10,8 km

Čačak - Guča 32 km

Guča - Lučani 17,5 km

UKUPNO odlazak i povratak 120,6 km

Utorak

Ljubićka Baluga - Vraćevšnica 39,7 km

UKUPNO odlazak i povratak 79,4 km

Sreda

Ljubićka Baluga - Babin Most 220 km

UKUPNO odlazak i povratak 440 km

(muž je u dva sata iza ponoći od kuće u Ljubićkoj Balugi vozi u Preljinu do benzinske pumpe, tu hvata autobus za Kosovsku Mitrovicu, pa iz Mitrovice hvata prevoz za enklavu i stiže na drugi čas po rasporedu)

Četvrtak

Predaje u Babinom Mostu, pa se vraća posle nastave u Ljubićku Balugu

Petak

Ljubićka Baluga - Vraćevšnica 39,7 km

UKUPNO odlazak i povratak 79,4 km

Kurir.rs/ D. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track