"IZAĐI MALA, IZAĐI MALA" Muzika grmela s narodnjakom, a mlada pobeže?! Evo zašto se o ovoj banatskoj svadbi toliko priča (VIDEO)
Foto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

snimala i televizija

"IZAĐI MALA, IZAĐI MALA" Muzika grmela s narodnjakom, a mlada pobeže?! Evo zašto se o ovoj banatskoj svadbi toliko priča (VIDEO)

Srbija -

Svadba Jelene i Stevana Aleksandra u vršačkom selu Vlajkovac nije džabe dospela i na televiziju. Steva je rastao bez oca i majke, a postao pravi domaćin! Tetka dočekala da ga oženi, a na dan venčanja svatove sačekalo iznenađenje i starinski običaj

VLAJKOVAC - U selu Vlajkovac kod Vršca zimus je priređena prava banatska svadba, onako po starinski, kako je to nekad bilo!

Mladenci su Jelena Dacin i Stevan Aleksandar Nikolić, baš iz sela Vlajkovac.

Pošto žive u multikulturalnoj sredini, ne čudi što je i ovo još jedan mešovit brak - Jelena je pravoslavne a Stevan rimokatoličke veroispovesti. Jelena i Stevan su mladi i vredni, žive u njegovoj porodičnoj kući u selu, objavio je RTS.

Svi su gledali u lažnu mladu
Svi su gledali u lažnu mladufoto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

Mladoženja je odrastao bez oca, a majka mu je preminula kada je bio dete. Ali i pored svih nedaća koje su ga snašle postao je častan i pošten čovek, pravi domaćin na svom imanju.

Lažna mlada
Lažna mladafoto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

Oboje kažu da mnogo vole selo i da će tu živeti, raditi i stvarati porodicu. Dodaju da se bave stočarstvom i da uživaju u životu, ali neka vas to ne zavara - oboje završavaju fakultete! Ali i pored toga, rešili su da žive na selu.

Inače, mlada je gradsko dete, rođeno u Zrenjaninu, a potom se preselila u Novi Sad, ispričali su oboje uoči svadbe ponešto o sebi, ali i o tome kako su se upoznali, kako se rodila ljubav ali i kako je izgledala neobična veridba o čemu svedoči i video-snimak.

Zbog svega toga, ovo svadbeno veselje obeležilo je i pregršt najraznovrsnijih emocija, kako među mladencima tako i među svim zvanicama i gostima... Obe porodice su se okupile u Vlajkovcu, gde je, kako i dolikuje - domaćinski i po svim običajima - počelo svadbeno veselje.

Jelenine roditelje i prijatelje iz Novog Sada, domaćin je po tradiciji - dočekao uz kotlić...

Nevesta Jelena ispričala je i da ga u prvi mah nije primećivala ali mic po mic rodila se ljubav između zemljaka Banaćana. Mlada dodaje i da je njena ljubav, kog u selu svi zovu Pišta po dedi i pradedi, uvek izgledao drugačije od drugih - leti šešir, zimi obavezna šubara i to ne skida!

Svadbu obeležio starinski običaj: Lažna mlada

Među najzanimljivijim običajima na ovoj banatskoj svadbi bila je lažna mlada...

svadba, srpska svadba, Banat, banatska svadba, Stevan Aleksandar Nikolić, Jelena Dacin
foto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

....zbog koje su mnogi svatovi u trenutku zastali u čudu a onima koji nisu znali za taj narodni običaj nije bilo nimalo prijatno kad se popela na fijaker i "dala u beg".

1 / 8 Foto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

Ali im je i laknulo kad su videli pravu - lepu i mladu Jelenu. Ali i lažnu mladu - muškarca s perikom obučenog u venčanicu.

Reč je o starinskom običaju u Banatu koji je sve ređi a koji su mlađi svatovi sad mogli da vide i uživo.

svadba, srpska svadba, Banat, banatska svadba, Stevan Aleksandar Nikolić, Jelena Dacin
foto: Youtube RTS Printscreen/Svadba iz mog kraja

Kurir.rs/Youtube RTS Svadba iz mog kraja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja