UŽIVO, VANREDNO U 56 GRADOVA I OPŠTINA: U Lazarevcu poplavljena 154 domaćinstva, izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača
Arhivska fotografija, Foto: RINA

teška situacija za sve

UŽIVO, VANREDNO U 56 GRADOVA I OPŠTINA: U Lazarevcu poplavljena 154 domaćinstva, izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Srbija -

BEOGRAD - Više od 300 ljudi je evakuisano, a zbog poplava je proglašena vanredna situacija u 56 gradova i opština u Srbiji.

Kako je javila RTS, evakuisano je 314 osoba, a najkritičnije je trenutno u okolini Kraljeva. Voda je preksinoć odnela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, i saobraćaj na tom delu puta i dalje u prekidu.

Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika. Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

13.39 - Sanacija poplava u Lazarevcu. Predsednik beogradske opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je danas da su u proteklih 48 sati ukupno 154 domaćinstava iz Lazarevca bila pod udarom nepogode, od toga voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 domaćinstva poplavila pomoćne objekte, garaže, kotlarnice, saopšteno je iz te opštine.

Prema njegovim rečima, potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. Kako je istakao, uspeli su da speče dalje nadiranje reke Peštan i time dalje razlivanje vode i ka pogonima Elektroprivrede Srbije, Kolubare i Prerade, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem za proizvodnju električne energije koji idu za termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu, javlja Fonet.

Najveću štetu pretrpile su mesne zajednice Rudovci i Junkovac. Manja šteta naneta je u mesnim zajednicama Stari Medoševac, Veliki Crljeni, Mali Crljeni i Baroševac", naveo je Stević. Kazao je da je Štab za vanredne situacije oformio komisije koje će obići sva ugrožena domaćinstva i u roku od tri dana proceniti štetu i broj objekata za sanaciju.

13.40 - Gradonačelnik Čačka: Štetu od poplava do sada prijavilo 96 domaćinstava. Štetu od poplava do sada je prijavilo 96 domaćinstava sa teritorije Čačka, rekao je novinarima gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Obilne padavine, kojih je prema nezvaničnim podacima u proteklih nekoliko dana u Čačku bilo između 90 i 110 litara po metru kvadratnom, oštetile su u tom gradu putnu infrastrukturu, brojna domaćinstva i useve na više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta. "Komisije će izaći na teren i popisati svu štetu, koja će građanima biti isplaćena, a isplaćuju se samo stambeni objekti, ne i vikendice", rekao je Todorović.

On je istakao da će posle urušavanja mosta između čačanskih sela Mrčajevci i Slatina biti izgrađen potpuno novi most koji će povezivati Mrčajevce sa selima na starom putu za Kraljevo. "Zahvaljući prisebnosti meštana, nadležnih organa i saobraćajne policije predupredila se velika nesreća, jer autobus pun radnika, turskih državljana, nameravao je da pređe preko tog mosta koji je oštećen još 2014. godine", rekao je Todorović.

Todorović je dodao da se most srušio nekoliko dana pre nego što je trebalo da počne njegova rekonstrukcija i da je za tu namenu iz republičkog budžeta Čačak dobio 500 miliona dinara. "Za izgradnju novog mosta moraće da se uradi potpuno novi projekat, a lokalna samouprava učiniće sve da se što pre krene u izgradnju novog mosta jer prelaznog rešenja nema", rekao je Todorović. On je rekao da je most između Mrčajevaca i Slatine, koji se juče urušio, izgradila vojska sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

13.35 - Srbijavode: Na terenu 19 pumpi velikog kapaciteta. Preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da je i danas svih 19 pumpi velikog kapaciteta na terenu i da se izvlači voda sa delova opština koje su zahvatile poplave. Iz tog preduzeća su za agenciju Beta naveli da je do sada ta hitna intervencija obavljena u 21 lokalnoj samoupravi.

Dodali su da su "hitne intervencije na oštećenim objektima i saniranje najugroženijih tačaka izvršeno u 25 opština na vodotocima prvog i drugog reda". Visoke brane i akumulacije za prijem poplavnog talasa, ;ukupno 43, blagovremeno su ispražnjene i u prethodnih sedam dana one su prihvatile više od 70 miliona kubika vode čime su, kako su naveli, posledice polavnog talasa značajno ublažene.

To preduzeće je navelo da na vodotocima prvog reda, koji su u njihovoj nadležnosti, nije bilo prelivanja i plavljenja. Veći deo problema desio se na bujičnim potocima i rekama i na neuredjenim, odnosno nebranjenim područjima, piše u saopštenju.

Redovna odbrana od poplava proglašena je na 211, a vanredna na 487 ;kilometara u slivovima reka Dunav, Sava, Zapadna, Južna i Velika Morava, Belica, Lepenica, Toplica, Pek, Mlava, Skratež, Đetinja i Jadar. "Danas sve ide u opadanje i stagnaciju, na vodotocima prvog reda nema nige problema i sada je faza sanacije", dodali su iz tog preduzeća.

09.30 - Lazarevac, 154 domaćinstva poplavljena. Poplavama su pogođena i lazarevačka sela. Najviše su stradale mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac i Vreoci. Voda se sada povukla i radi se na sanaciji štete.

09.20 - Velika Plana – izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača. Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani.

Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena. Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup. Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma. Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

09.10 - Adrani, u toku crpljenje vode iz poplavljenih objekata. Oko 50 kuća je u Adranima kod Kraljeva i okolnim selima bilo pod vodom. Neke su i dalje poplavljenje, a u toku je crpljenje vode iz tih objekata.

Jedan od vlasnika, kojem je kuća poplavljena, kaže da je voda petnaestak centimetara u kući. Ističe da će čitav nameštaj morati da baci, kao i da je kuća bila poplavljena i pre nekoliko godina.

AMSS: Odroni i poplave ugrozili saobraćaj

Na brojnim putevima u Srbiji poplave i odroni ugrozili su saobraćaj pa je vozačima neophodan oprez, a najteže je na području Kraljeva, Čačka, Mladenovca, Novog Pazara i Jagodine, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

U većem delu zemlje očekuje se poboljšanje vremena i stabilizacija uslova u saobraćaju na svim putnim pravcima, ali AMSS upozorava na moguće nanose zemlje i kamena na mestima na kojima su se reke izlile iz korita.

Odrona ima na području Majdanpeka, Kučeva, Kraljeva, Kruševca, Ovčar Banje i uz prekide saobraćaja kojih je zbog toga bilo do sada, očekuju se i narednih dana učestalo pa je poseban oprez potreban na putevima kroz useke i klisure u brdovitim predelima.

U toku su radovi na brojnim deonicama i na snazi su izmene u režimu saobraćaja, a prema najavi AMSS-a sutra od 7.00 do 17.00 zbog asfaltiranja kolovoza biće zatvoren put Kokin Brod - Pribojska Banja; alternativni put je preko Bistrice i Priboja. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja vozila na putničkim terminalima, dok kamioni čekaju na izlazu iz zemlje na Horgošu tri sata, a na Batrovcima dva sata, saopštio je AMSS.

Poplave otežavaju saobraćaj na autoputu Uroševac-Priština, reka uništila useve u Barljevu

Obilne padavine koje su pogodile Prištinu izazvale su poplave i izlivanje reka iz rečnih korita, pa je autoput Uroševac-Priština jedva prohodan za saobraćaj, dok je nabujala reka Lap nanela štetu brojnim poljoprivrednim gazdinstvima u naselju Bariljevu, piše Kljan Kosova.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama obišao je sinoć naselje Bariljevo i rekao da se radi na konkretnim projektima koji će rešiti problem rečnog korita reke Lap i sprečiti izlivanja te reke u budućnosti.

"Primarno je da zaustavimo poplave u budućnosti pravljenjem korita za reku Lap", rekao je Rama. On dodao i da će meštani od sada imati mogućnost da nadoknade štetu ukoliko osiguraju svoje useve. Komandir vatrogasne jedinice Malj Gaši rekao je da su vatrogasci ove nedelje imali veliki broj intervencija i da su ekipe radile bez prestanka. Ukazao je Rami da bi broj vatrogasaca trebalo povećati, objavio je Kosovo online.

09.00 - Prokuplje, Toplica se polako vraća u svoje korito. Nivo reke Toplice u Prokuplju od juče je snižen za skoro metar, ali je još iznad nivoa redovne odbrane od poplava.

Sve su vidljivije posledice poplava u Prokuplju, kako se reka Toplica vraća u svoje korito. Višednevne padavine na čitavom području Topličkog okruga uslovile su pravu poplavnu stihiju koja je za kratko vreme zahvatila veliko područje. Na mnogim mestima zaštitni bedemi nisu pomogli, pa su dežurne ekipe imale pune ruke posla, puno poteškoća, a veliki posao tek ih očekuje.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Miroslav Antović kaže za RTS da se nakon nekoliko dana Toplica polako vraća u svoje korito.

"Dežurne ekipe, operativni timovi su obišli vodotokove i utvrdili da je nivo reke Toplice sada na stabilnom nivu i iznosi oko 180 centimetara", navodi Antović.

Ističe da su samo tokom jučerašnjeg dana ekipe Crvenog krsta obišle najugroženije stanovništvo, pre svega stanovništvo u selima u kojima su bujični potoci napravili veliki problem.

"Radi se o oko 70 domaćinstava kojima je u ovom trenutku potrebna pomoć, takođe ekipe Javnog komunalnog preduzeća 'Vodovod' su na terenu", dodaje Antović. Petina grada je bez vode i to oni niži delovi.

Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je za RTS da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju.

Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone.

Takođe, naveo je da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran novac koji nedostaje za izgradnju novog.

"Vojska je odmah izašla i oni sada izviđuju mogućnost da postave pontonski most kako bi građani koji tu žive mogli da koriste prelaze traktorima. Projektovanje mosta će sigurno trajati tri do četiri meseca, posle toga mora da se krene u izgradnju. Znači to je jednu godinu, godinu i po dana da se izgradi potpuno nov", rekao je ministar.

Najavio je da rušenje mosta u Adranima počinje od ponedeljka.

"Ovaj most se ruši već od ponedeljka, samo treba neke instalacije da se uklone. Tako da imaju četiri meseca, pošto je to mnogo manji most, lakše je da se to završava. Za četiri meseca će vratiti potpuno nov most", poručio je Vesić.

Zbog hemijskog incidenta u Novom Pazaru evakuisano šest osoba

U industrijskoj zoni u Novom Pazaru večeras je šest ljudi evakuisano zbog dima koji je nastao spajanjem sode i hidrogen peroksida u magacinskom prostoru jednog građevinskog objekta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U incidentu nije bilo povređenih, kao ni otvorenog plamena, a iz preventivnih razloga pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su šestoro ljudi iz dve stambene zgrade u neposrednoj blizini tog građevinskog objekta.

"U intervenciji učestvuje devet vatrogasaca-spasilaca Vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, sa četiri vozila", navodi se u saopštenju i dodaje da su pripadnici MUP-a preduzeli sve bezbednosne mere i norme, i u ovom trenutku nema opasnosti po stanovništvo.

Kurir.rs/Beta/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track