MIGRANTI BEŽALI U BOSNU PREKO DRINE, PA POČELI DA SE DAVE U BRZAKU: Kupači spasili jednog, drugi nestao u hladnoj vodi
Foto: Kurir/T.I.

kod mosta na šepku

MIGRANTI BEŽALI U BOSNU PREKO DRINE, PA POČELI DA SE DAVE U BRZAKU: Kupači spasili jednog, drugi nestao u hladnoj vodi

Srbija -

Iz talasa ćudljive Drine grupa plivača juče je izvukla jednog migranta koji je, nekih 300 metara uzvodno od mosta na Šepku, pokušao sa srpske da pređe na bosansku stranu reke. U vodi su se u tom trenutku našle dve osobe, ali jednoj, nažalost, nije bilo spasa.

Grupa od 7 migranata je nedaleko od plaže kod kompleksa Nešić krenula da prelazi reku. Držali su se za ruke i išli ka "majmunskom ostrvu" kada su se dvojica "otkačila" na brzaku i ponela ih je voda, priča jedan od očevidaca događaja koji je učestvovao u spasavanju.

- Bili smo na plaži oko četiri sata posle podne, gde redovno dolazimo, kada su ljudi povikali da se neko davi. Videli smo u vodi, bliže bosanskoj strani, dve osobe i nas nekoliko je odmah zaplivalo ka njima. Uspeli smo da stignemo do jednog muškarca, a drugog je na desetak metara od nas voda povukla i samo je nestao. Više ga nismo videli. Uspeli smo davljenika da dovedemo do mesta gde je mogao da dohvati dno, a onda je naišao čovek sa čamcem pa smo ga prebacili na našu obalu. Pozvali smo policiju koja je došla i migranta, izgleda, odvela do bolnice pošto se nagutao vode. Koliko smo ga razumeli, izgleda da je drugi davljenik bio njegov brat - priča on za Kurir.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Od ostale petorice migranata dvojica su uspela da pređu reku dok su trojica ostala na ostrvu. Izgleda da su se uplašili. Oklevali su, a onda ipak odlučili da nastave dalje i uspeli su da pregaze reku koja im je bila do pojasa i dokopaju se leve obale, kaže nam ovaj Lozničanin.

- Oni reku prelaze obučeni, u obući i odeći, a ne poznaju Drinu koja je uvek opasna. Mada nije juče bila duboka pokušaj prelaska kobno se završio za jednog od migranata. Nije to prvi, a nažalost, ni poslednji slučaj da se za neke od njih prelazak reke na ovakvim mestima završi tragično - kaže ovaj kupač.

Loznica je već godinama na migrantskom putu za BiH, a u letnjim mesecima njihovo prisustvo je povećano. Grupe od po desetak i više njih, kako prugom, ili duž puta Loznica-Mali Zvornik hitaju dalje tražeći mesta za prebacivanje u lozničkom, malozvorničkom ili ljubovijskom kraju, česta je slika. Inače, veća grupa od tridesetak migranata je u subotu oko 22 časa stigla na lozničku autobusku stanicu, a onda su tražili prevoz za dalji put.

Da je prelazak Drine rizičan poduhvat svedoči i telo muškarca pronađeno juče na obali reke u naselju Branjevo kod Loznice. Nema zvaničnih podataka o njegovom identitetu, a prema nezvaničnim informacijama reč je o migrantu, obavljena je obdukacija, nastupile su truležne promene na telu i nema tragova koji bi ukazali da je reč o nasilnoj smrti, saznaje Kurir.

(Kurir.rs/T.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track