MARŠ NA CER: Učesnici će ići 30 kilometara stazama Lozničkog odreda da bi odali poštu slavnim precima
Foto: Kurir/T.I.

Na Preobraženje

MARŠ NA CER: Učesnici će ići 30 kilometara stazama Lozničkog odreda da bi odali poštu slavnim precima

Srbija -

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Loznica i ove godine će povodom obeležavanja slavne Cerske bitke organizovati "Marš na Cer" pod motom "Bog junačku dušu da im prosti".

Učesnici osmog marša okupiće se u subotu, 19. avgusta, kod lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i odatle pešice, na put dug tridesetak kilometara, krenuti u pola sedam ujutru.

Loznica, Cer, Marš na Cer
foto: Kurir/T.I.

Hodaće stazama Lozničkog odreda iz 1914. godine i od Loznice će do cilja proći kroz sela Lipnički Šor, Kozjak, Gornji Dobrić, Jadransku Lešnicu, Joševu, Milinu i Trbosilje.

Oni će po dolasku u Tekeriš odati poštu slavnim precima kod spomenika podignutog u čast cerskih junaka. Društvo je pozvalo sve pojedince i grupe građana koji "poštuju svoju istoriju" da im se pridruže i učestvuju u maršu. Očekuje se dolazak učesnika iz drugih mesta Srbije kao i sa leve obale Drine.

Loznica, Cer, Marš na Cer
foto: Kurir/T.I.

Prethodnih godina po više stotina učesnika svih generacija prolazilo je deonicom marša, a organizatori se nadaju da će dobar odziv biti i sada i da će mnogi tako odati počast junacima koji su na Ceru ostvarili prvi srpsku i savezničku pobedu u Velikom ratu, avgusta 1914. godine.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track