GRAD I DALJE PLAĆA VIŠEMILIONSKE NAKNADE: Psi lutalice veliki problem Loznice
Foto: T. Ilić

GRAD I DALJE PLAĆA VIŠEMILIONSKE NAKNADE: Psi lutalice veliki problem Loznice

Srbija -

Gradsko pravobranilaštvo Loznice je tokom 2022. u vansudskom postupku sa licima kojima su štetu učinili psi nepoznatog vlasnika zaključilo ukupno 326 poravnjanja (60 više nego 2021), a 235 po osnovu zahteva za isplatu nematerijalne štete, stoji u godišnjem izveštaju ovog organa predočenog u Skupštini grada.

Oštećena lica lani su sudu podnela 22 tužbena zahteva radi naknade šteta nastale zbog pasa lutalica, iz prethodnih godina prenet je 31 predmet po istom osnovu, a do kraja 2022. godine 14 je pravosnažno rešeno. Prosečno dosuđena naknada štete učinjena od pasa lutalica je 56.000. dinara, prosečno dosuđeni troškovi parničnog postupka iznosili su 69.300 i po predmetu su u proseku veći za oko 25.000 dinara u odnosu na one iz 2021.

Grad Loznica je u 2022. pravosnažno obavezan na isplatu ukupno 1,7 miliona dinara, što je za milion dinara manje nego u odnosu na godinu pre. Pravobranilaštvo je sa druge strane po osnovu zahteva za isplatu nematerijalne štete zaključilo 235 poravnjanja uz prosečan iznos isplaćen na ime nematerijalne štete od oko 39.300 dinara. Po zahtevima za isplatu materijalne štete od pasa lutalice na imovini oštećenih lica zaključeno je 91 poravnanje uz prosečna isplaćen iznos od oko 25.750 dinara.

Po oba vida štete, navodi Pravobranilaštvo, stvorene su obaveze na teret grada u ukupnom iznosu od 11,5 miliona dinara, što je za 1,8 miliona dinara više u odnosu na obaveze iz 2021. Pravobranilaštvo ističe da je i lane najveći broj tužbi građana podnet radi naknade štete od ujeda pasa lutalica, ali i da je poslednjih godina tendencija smanjenja predmeta u kojima je grad tužen i povećanje onih koji epilog dobijaju u mirnom postupku. Sa vansudskim poravnjanjem, navodi Pravobranilaštvo, postižu se značajne uštede jer se izbegavaju troškovi parničnog postupka koji su u 2022. prosečno iznosili 69.300 dinara po predmetu, a takođe i prosečan iznos koji je isplaćivan na ime materijalne štete u vansudskom postupku od 39.320 dinara je niži od prosečno dosuđene naknade štete u sudskom postupku u prethodnom periodu koja je bila 56.000. Sva poravnjanja zaključena su na osnovu odluka Komisije za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za nakandu štete koju je obrazovalo Gradsko veće Loznice.

Inače, Loznica je još 1999. otvorila prihvatilište za napuštene pse gde ih je gotovo uvek oko 200, ali problem još uvek traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase i dalje svake godine odlaze milionski iznosi.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track