O DECI SE BRINE CELE GODINE: Dečja nedelja u lozničkim vrtićima
Foto: T. Ilić

O DECI SE BRINE CELE GODINE: Dečja nedelja u lozničkim vrtićima

Srbija -

Sportskim aktivnostima mališani iz lozničke Predškolske ustanove ‘’Bambi’’ obeležili su drugi dan ovogodišnje Dečje nedelje koja se održava pod sloganom ‘’Veliko srce dece Srbije“. Tradicionalna manifestacija koja se održava u prvoj sedmici oktobra svečano je otvorena juče u novom obdaništu ‘’Kolibri“ u Lozničkom Polju, koju su posetili pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Matić Glišić.

Dečja nedelja Loznica
foto: T. Ilić

Prema Đokićevim rečima u Loznici se o deci i mladima brine tokom cele godine, ne samo u dane Dečje nedelje kad se posebna pažnja poklanja položaju dece, njihovim potrebama i podseća na odgovornost roditelja i celokupnog društva prema najmlađima i mladima. Đokić je podsetio da je 1966. godine sagrađeno prvo obdanište u Loznici kada je predškolsko vaspitanje i obrazovanje bilo dostupno za tek oko 60 dece, a imalo je dvanaest zaposlenih. Danas na gradskom području postoji šest velikih objekata za smeštaj dece, po jedan u Banji Koviljači i Lešnici kao i više od 30 prostora za celodnevni boravak u lozničkim školama.

Dečja nedelja Loznica
foto: T. Ilić

- Usluge PU ‘’Bambi’’ koristi oko 1.900 lozničkih mališana, a roditelji za njihov boravak u vrtiću izdvajaju 20 odsto od ukupnih troškova, s tim da su svih naknada oslobođeni oni sa troje i više dece. Grad naročitu pažnju poklanja deci sa posebnim potrebama i finansira troškove njihovog boravka u objektima gde na kvalitetan način provode vreme. Brine se i o deci iz hraniteljskih porodica, a već nekoliko godina u Loznici postoji usluga ličnog pratioca što je za roditelje velika olakšica. Lokalna samouprava za decu sa posebnim potrebama obezbeđuje udžbenike, a ako su srednjoškolci i besplatan prevoz do škole. Podsetiću da već dve decenije grad finansira najbolje učenike i studente odgovarajućim gradskim nagradama. Naš grad čini sve da deca ovde imaju dobru sadašnjost i sigurnu budućnost i o njima brine svih 365 dana godišnje – kaže Đokić.

U ovogodišnjem programu Dečje nedelje učestvuju svi uzrasti iz PU ‘’Bambi’’ pa je i sada održana trka ‘’Za srećnije detinjstvo“, sutra slede muzičke igre, likovne aktivnosti u četvrtak, dok će u svim objektima u petak biti održan maskenbal.

Kurir.rs/T. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja