OD KRALJEVSKOG APARTMANA DO VINARIJE: Kurir u Podzemnom gradu Karađorđevića
Foto: Kurir/T.Ilić

OD KRALJEVSKOG APARTMANA DO VINARIJE: Kurir u Podzemnom gradu Karađorđevića

Srbija -

Od maja 2019. i posete predsednika Aleksandra Vučića, kada je zvanično otvoren renovirani deo objekta, mnogo toga je urađeno u ‘’Podzemnom gradu Karađorđevića’’, odnosno "Kamenoj devojci", kako je bilo šifrovano ime objekta sagrađenog u šupljoj steni nadomak reke Drine, u Malom Zvorniku.

Mali Zvornik, podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.Ilić

Tada su posetioci mogli videti tek nekoliko uređenih prostorija kao što je kraljev apartman, ili sala za sednice u kojoj su izloženi autentični predmeti iz doba od 1934. do 1941. godine, a danas ih dočekuje mnogo više toga. Ekipa Kurira obišla je ovaj nesvakidašnji objekat u društvu vodiča Jefte Markovića, savetnika za turizam iz malozvorničke Turističke organizacije, koji objašnjava šta se može videti u ’’Podzemnom gradu’’, građenog da bude kraljevo ratno komandno mesto na kome bi duže boravio veći broj ljudi.

Mali Zvornik, podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.Ilić

- Objekat se prostire na oko pet hiljada kvadrata, od čega je osposobljeno oko tri hiljade, a od 75 uređeno je dvadesetak prostorija. Ukupna dužina svih hodnika je oko 1,5 kilometar, a postoji 12 izlaza ka Drini i magistralnom putu Loznica-Mali Zvornik. Izlazi su služili da vojska može brzo napustiti objekat, ali i da se obezbedi dotok svežeg vazduha. Izgradnja je počela 1930. i trajala je do 1934, kada je prekinuta zbog ubistva kralja Aleksandra u Marseju. Kompleks se nalazi u prirodno šupljoj steni, građen je u velikoj tajnosti i tek nekoliko ljudi je znalo za ‘’Kamenu devojku’’. Radili su zatvorenici koji nisu znali šta grade, a projektant je bio neimenovani Rus, stručnjak za kopanje rudnika. Zahvaljujući podršci države, odnosno resornih ministarstava uređen je dobar deo kompleksa i posetioci sada imaju mnogo toga da vide – kaže Marković dok hodamo dobro osvetljenih hodnicima rađenim pod tonama stena.

1 / 11 Foto: Kurir/T.Ilić

Kada prođu pored masivnih metalnih vrata, posetioce dočekaju dugački hodnici iz kojih se ulazi u bočne prostorije, i stalna temperatura od 14 do 16 stepeni. Prva je kraljev apartman, u kome Aleksandar nikada nije boravio, ali jeste njegov sin Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. i odavde je otišao u izgnanstvo. Posle nje ulazi se u salu u kojoj je održana poslednja sednica Kraljevine Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka da kralj napusti zemlju, a ona je ‘’glumila’’ i u seriji ‘’Ravna gora’’ Radoša Bajića, snimanoj u ‘’tajnom gradu’’.

Posetioci dalje mogu videti kraljevu kancelariju, vojnu ambulantu, doktorsku ordinaciju, bolesničke sobe, vojni magacin, stražaru, spavaonicu za vojnike, u kojoj je jedan od samo deset sačuvanih ručno tkanih ćilima sa kraljevim znamenjem. Deo tih prostorija uređen je tokom prošle godine, novcem bivšeg Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije, a opština je uložila dva miliona dinara za dodatne radove na uređenju još jedne spavaonice, restorana i buduće vinarije koja bi, kaže Marković, trebalo da proradi do kraja 2025. Dalje se, niz hodnike kompleksa koji nisu betonirani, nalaze štala za konje i bunar dubok osam metara koji nikada nije presušio, a postojalo je i kupalište za vojnike sa tri velika korita i tri pumpe sa rukohvatima od pozlate koji su posle 1945. ukradeni kao i sve što je u podzemnom gradu bilo vredno.

U kompleksu se nalazila i crkva površine 120 kvadrata, a po projektu opština namerava da uredi 55 kvadrata, postavi freske, ikonostas od mermera kao i prostor za đakona. Od prošlog meseca u komplesu je i suvenirnica tako da ko ovde kroči može poneti uspomenu na obilazak ovog sigurno nesvakidašnjeg mesta.

"Tajni grad" je prošle godine imao oko 2.500 posetilaca, a u prvih devet meseci ove taj broj je nadmašen. Nisu retki oni koji se kad jednom dođu, ponovo vrate na mesto koje tek treba da dobije ulogu kakvu zaslužuje na turističkoj mapi Srbije, ali i regiona. Hodati podzemnim hodnicima, tamo kuda je pre više od osam decenija koračao kralj poseban je osećaj. Mnogi prolaze drumom pored njega kada krenu put mora pa bi mogli posetiti mesto u koje, nažalost, nisu kročili ni mnogi Malozvorničani, a imaju jedinstvenu turističku atrakciju.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track