ČARAPANSKI DANI U KRUŠEVCU: Održana velika kulturna i turistička manifestacija (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

ČARAPANSKI DANI U KRUŠEVCU: Održana velika kulturna i turistička manifestacija (FOTO)

Srbija -

U Kruševcu je održana dvodnevna manifestacija "Čarapanski dani" u organizaciji Kulturnog centra Kruševac. Manifestacija je obuhvatala umetničke programe, radionice starih zanata, likovne radionice, uz izvornu narodnu muziku i mnogobrojne štandove etno udruženja i kullturno umetničkih društava i na najlepši način prezentovana je narodna tradicija i izvorno stvaralaštvo.

"Otvaranjem izložbe narodnog stvaralaštva i dodelom nagrada za najlepšu čarapu, po konkursu, i učešćem učenika OŠ 'Jovan Popović' na likovnoj radionici na temu 'Čarapa', kao i predstavljanjem 25 etno udruženja i KUD, manifestacija iz godine u godinu opravdava svoj cilj, a to je da je osmišljena da se sačuva, neguje i prezentuje narodno izvorno stvaralaštvo, autohtonost i autentičnost kruševačkog podneblja, čarapanski duh, prepoznatljiv kroz humornu crtu žitelja ovog kraja. Kroz konkurs i izbor za najlepšu čarapu čuva se predanje o Čarapanima", izjavila je direktorka Kulturnog centar Kruševac Violeta Kaplarević.

Čarapanski dani
foto: Kurir/Ž.M.

U muzičkom delu programa učestvovao je i Vladan Baralić, majstor frule i profesor ovog instrumenta u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu. Vrsni umetnik dobitnik je nagrade za životno delo "Sava Jeremić" iz oblasti tradicije, kulture i umetnosti. Muzičkim umećem oduševili su i Nenad Dimitrov, solista na harmonici, i Kristina Damnjanović, višestruko nagrađivana vokalna solistkinja iz Kruševca.

Čarapanski dani
foto: Kurir/Ž.M.

Žiri konkursa "Najlepša čarapa 2023" ocenjivao je 31 čarapu pristiglu na konkurs, a koje je poslalo 14 udruženja, društava i pojedinaca. Pletene, vunene, heklane, vezene... Pobednica konkursa je Anita Perić, drugo mesto podelile su Marija Kanić i Snežana Ržaničanin, a treće Dušanka Janošević.

Čarape sa konkursa su izložene u KCK, a publika je u uživala u njihovoj lepoti i originalnim kreacijama takmiačara.

Čarapanski dani
foto: Kurir/Ž.M.

Mnogobrojnu publiku je očarao "stend ap" predstava Nebojše Đurića "Dođoš", a posebno je briljantan nastup imao Milorad Mile Đurić na koncertu "Behu to dani u Kruševcu" u prepunoj sali Kulturnog centra.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track